Съдебната реформа трябва да се осъществи паралелно и с кардинална промяна на дейността на МВР.

“Кучето е заровено в МВР”.

Така коментира приетата в сряда от Министерския съвет стратегия за съдебна реформа директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването “Денят он ер” с водещ Ивайло Лаков.

По думите й стратегията е документ, който задава рамката.

Оттук нататък е задача на депутатите да набележат най-добрите законови форми, чрез които стратегията да се реализира. За първи път стратегията за съдебна реформа задава какво трябва да се промени в дългосрочен план.

До момента всички документи са били само с 4-годишен срок на изпълнение заради мандата на едно правителство, коментира експертът.

Съдебната реформа трябва да започне най-напред с промени в закона за съдебната власт, категорична беше Гяурова. Прокурорите и съдиите трябва да се разделят на две колегии във Висшия съдебен съвет.

Друга промяна, която трябва да се случи, е всеки магистрат да има право на глас, а не както сега – ВСС да се избира от общо делегатско събрание, където представителността е спорна и дава възможност за манипулации в избора, заяви директорът на Института за правни инициативи.

Прокуратурата не трябва да бъде част от изпълнителната власт, каза още Гяурова. Такива искания има от адвокатските съсловия. Експертът посочи за пример съвместната работа на разследването.

“Разследващите комисари сега са на подчинение на МВР и не се съобразяват с инструкциите, дадени им от наблюдаващия прокурор, който е представител на съдебната власт. Затова и МВР трябва да се реформира.”

Гяурова отбеляза още и че никъде в Европейския съюз няма структура като ВСС.

Тя очаква мониторинговия доклад на Европейската комисия през януари за напредъка по главата “Правосъдие и вътрешен ред” да очертае проблемните сфери, върху които да се работи в изпълнението на съдебната реформа.

Гледайте участието на директора на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването “Денят он ер” от 20.12.2014 г.тук.

 

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: