Екипът на Института за правни инициативи е изготвил единни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати, подготовка за избор и избор на органи по действащото законодателство. Документът представлява идеален модел за провеждане на назначения, гарантиращи прозрачност, почтеност и отговорност на назначаващия орган. Припомнянето, че има такива правила, се налага във връзка с приемането на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидатури за управител на Българската народна банка.

Според Теодор Славев – изследовател в Института за правни инициативи, единните правила предлагат рамка от 6 месеца преди изтичане на мандата на даден орган да се извърши проверка на качествата на кандидатите, а това не се вписва в намерението на управляващите до 1-ви юли да има нов управител на БНБ, с условието, ако Иван Искров подаде оставка на 19-и юни.

Доколкото имам информация, официално процедурата ще започне да тече, след като процедурните правила бъдат приети в пленарна зала, което се очаква следващата седмица и ще има 7-дневен срок за внасяне на номинациите. Нашето становище, във връзка с процедурните правила за избор на управител на БНБ, се базира на нашата експертиза за мониторинг на назначенията на ръководителите на съдилища, посочи Теодор Славев.

Той каза, че техните предложения за процедурни правила ще бъдат изпратени до всички парламентарни групи.

Това Народно събрание предлага идентични процедурни правила за избор, които са ограничени само до съобразяване с минималните законови изисквания за заемане на длъжността, без да се прави задълбочена проверка, коментира Славев.

Според него публичното оповестяване на кандидатурите трябва да е предшествано от откриването на процедурата:

Народното събрание и различни политически лица хвърлят имена в пространството, преди да откриват процедура, което ги лишава от възможността да направят задълбочена проверка на кандидатите и тя да е публична за всички граждани и за обществото.

Теодор Славев е на мнение, че за избора на нов управител на БНБ трябва да има граждански натиск върху НС, за да може процедурата да се проведе при възможно най-високите стандарти.

Цялото интервю с Теодор Славев можете да чуете в звуковия файл.

Препечатано от БНР Програма Хоризонт

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: