В Народното събрание се проведе срещата-дискусия на тема: “Структурирани дебати за прозрачни парламентарни назначения“, организирана съвместно от Комисията по правни въпроси в Парламента и Българския интитут за правни инициативи.

Участие в дискусията взеха председателя на Правната Комисия Данаил Кирилов, директора на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер, координатора на проекта “Инициатива за прозрачни парламентарни назначения” – Теодор Славев, който представи данни от мониторинга, извършен върху назначенията на 42-то и 43-то Народно събрание. С въпроси, коментари и мнения в дебатите се включиха още проф. Огнян Герджиков, бившия министър на правосъдието Диана Ковачева, председателя на съюза на юристите в България – Владислав Славов, главния съдебен инспектор към Инспектората към ВСС – Теодора Точкова както и новоизбрания омбудсман на България Мая Манолова. Също така се изказаха и депутата от ПГ на ГЕРБ Димитър Лазаров, Александър Кашъмов от Програма за достъп до информация, Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика и доц. Антоний Гълъбов от НЦИОМ.

Според участиците процедурите за парламентарни назначения са се променили много в последните 5 години, но все още има какво да се променя. Също така бе споделено, че е полезно да се прави такъв мониторинг, който да показва проблемите и отклоненията от идеалната процедура, както е описана от експертите в БИПИ.

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: