Тези, които имат най-много гласове на последните парламентарни избори, имат демократичното право да изберат управител на централната банка, каза в предаването “Неделя 150проф. Румен Гечев от парламентарната група на “БСП лява България” и заместник-председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание:

В този смисъл ще бъде интересно да се чуят различни концепции, но в крайна сметка е напълно редно в условията на демокрация тежката дума да има мнозинството, което ще носи и отговорност за избора на управител. И в този смисъл едва ли ще има някакви изненади, тъй като мнозинството е посочило своя избраник, той беше представен пред парламентарни групи, сигурно ще бъдат изслушани още 2-3 концепции, доколкото виждам, от различни кандидати, но аз мисля, че едва ли ще има изненади при избора на нов управител на БНБ.

По думите на Гечев, няма окончателно решение дали БСП ще издига свой кандидат за поста, но при тези условия няма кой знае какъв смисъл, защото “тази битка е предрешена”. Той посочи, че кандидатът на ГЕРБ, Димитър Радев, има добра биография, така че няма формални възражения срещу неговата подготовка и професионална квалификация.

Наличието на различни формати протести в момента показва, че управляващата коалиции няма да издържи още дълго, смята Румен Гечев:

Ние предупредихме от самото начало, че така сформираната четворна коалиция с КРИБ – пети партньор, трудно ще издържи дълго, тъй като те нямат програмна спойка. Това са твърде различни партии в управлението. Някои от тези партии нямат и собствени програми, те не са там по някакви идейни съображения, а просто са формирани по друг начин. И при серия от трудности – икономически, социални – се появяват и политически. Едва ли е изненада за някого, че коалицията почва да се тресе, тя е нестабилна. И, не само според мен, в този си вид тази коалиция няма да може да изкара дълго. Вариантите са два – да се опитат да удържат до последно и – разпадът на коалицията; или управляващите, основно там е партия ГЕРБ, които спечелиха най-много гласове на изборите, да предприемат някакви други политически маневри, с които да се опитат да променят частично конфигурацията в управлението и да се опитат да останат на власт. Но искам да кажа нещо много важно – при отсъствие на програма за икономическо развитие на България, ясно разписана, с конкретни параметри, каквато няма, всякакви политически пилотажи, преконфигурации и други са безсмислени, тъй като никаква политическа конфигурация, нова, няма да може да надхитри икономическата система. В смисъл – без промени в нея, без яснота какво правим за българското производство, за стандарта на българите, такива политически комбинации могат да направят някаква отсрочка от седмици или месеци, или година, но те няма да решат въпросите на България, а всички виждаме, че, за голямо съжаление, ние отново не се намираме в някаква особено благоприятна траектория на развитие.

Протестиращите от сектор “Сигурност”, които защитават правата си, имат пълно право да протестират, каза Румен Гечев, но отрече протестните им действия да са дирижирани от БСП.

Интервюто на Таня Величкова с Румен Гечев можете да чуете от звуковия файл.

От “Неделя 150”

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: