Капитал: Близо две години кадровиците на Темида държат апелативния съд без председател

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли кандидатурата на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд.

Решението на доминирания от лобито на главния прокурор Сотир Цацаров и прокарващ интересите на ДПС кадрови орган на съдебната власт беше предрешено от премиера Бойко Борисов, който на два пъти през последната седмица открито нападна кандидатката.

За кандидатурата на Куцкова гласуваха осем от членовете на съвета, 11 се въздържаха, а четирима техни колеги бяха против.

По време на дебатите не се чу на практика нито едно становище срещу избора на Нели Куцкова, като председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, Румен Боев от прокурорската квота и Румен Георгиев от следователската се опитаха да се противопоставят на избора индиректно. Така на практика двама следователи (каквито са Тодоров и Георгиев) и един прокурор – Румен Боев предопределиха избора на председател на съд.

Председателят на ВКС Лозан Панов не присъства на днешното заседание, защото е в чужбина на планувано от отдавна служебно посещение.

“Бих се притеснила, ако г-н Ясен Тодоров беше ме подкрепил, сега съм морално удовлетворена от неговата позиция” коментира след избора съдия Нели Куцкова.

Днешното гласуване повтори това от края на април, когато кандидатурата на Куцкова отново беше отхвърлена. Впоследствие Върховният административен съд отмени решението на съвета след като прие, че то не е мотивирано.

ВСС държи без титулярен председател най-големият апелативен съд в България вече повече от половин година, след като прокуратурата отстрани от ръководния пост ген. Веселин Пенгезов заради повдигнато обвинение срещу него. След отстраняването на Пенгезов по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров и.д. председател стана близкия до ДПС магистрат Стефан Гроздев. Този ход на Цацаров се случи в контекста на разрастващия се скандал между партньорите Делян Пеевски и Цветан Василев довел до серия от дела между двамата, по които втора инстанция е именно Софийския апелативен съд.

Дясната ръка на Сотир Цацаров във ВСС – председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров провидя в кандидатурата на съдия Нели Куцкова опасност от разделение на гилдията: “През последната година и половина в цялата магистратска общност все по силно е изразено поляризирането, разделението на прокурори и съдии, разделение в самата съдийска общност, това продължава и в момента. Не искам и грам политика да вкарвам в своето изказване. Ако г-жа Куцкова бъде избрана за председател, тези процеси ще се задълбочат, а съдебната система няма нужда от това нещо. Мисля, че магистратите трябва да работят нормално, да не се поддават на обществен натиск, защото при решаването на казусите общественият натиск е не по-малко опасен от корупционния.” Така на практика Тодоров доразви думите си от гласуването в края на април.

Зад кандидатурата на Нели Куцкова бяха застанали повече от половината съдии от Софийския апелативен съд, но по време на заседанието членът на съвета Румен Боев се опита да омаловажи този факт, като започна да изрежда случаи от практиката на ВСС, в които мнозинството не се е съобразявало с мнението на съдиите, които подкрепят определен кандидат. Той даде пример с избора за председател на Пловдивския апелативен съд, когато бил избран кандидатът, който не е получил подкрепата на колегите си. Неясно защо даде пример и с избора на председател на Софийския градски съд (когато кандидатът беше един).

“Кой е за съдия Куцкова и кой използва избора й за други цели? Аз имам прекрасни впечатления от нея, но силно ме дразни как се поднася нейната кандидатура. Това наелектризиране води до определени резултати и засяга хората. Нели Куцкова е много симпатично момиче, много добър съдия и това по никакъв начин не зависи от избора днес. Животът нито започва, нито завършва с решения на този важен за държавата орган (ВСС). Идват коледни празници. Аз ви приканвам да закриваме (дебата) и да минаваме към другите точки”, призова членът на ВСС от следователската квота Румен Георгиев.

“Предизвиква голямо безпокойство фактът, че изборът за този толкова важен съд, вероятно четвъртият избор, остава без ръководство. Това не се отразява добре на състоянието на съда. ВСС ще се върне след празниците с една малко по-ясна воля каква отговорност ще поеме за управлението на този съд. Иначе, да.  И двете страни се позоваха на политизацията, всеки в различен смисъл. Очевидно е, че нараства напрежението и в обществото, и в съдебната власт. Мисля, че това е неизбежно заради проблеми, които излизат на повърхността.”

Очаквайте подробности

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: