Препечатано от Капитал, 28.03.2023 г.

Славина Иванова © LinkedIn

Кариерният път от плажните барове, през Министерството на енергетиката (МЕ) до управлението на държавните язовири е кратък и лесно проходим. Това показва историята на Славина Иванова.

Според публичната информация тя е собственик на летни заведения, завършила е “Публична администрация” в Благоевград, а внезапно през август 2022 г. служебният енергиен министър Росен Христов я назначава за свой съветник. Най-новото в професионален план е, че от средата на февруари 2023 г. тя е и в борда на Държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовирите” (ДПУСЯ).

Решението, подписано от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, е публикувано в Търговския регистър и в него е посочено, че тя ще е в борда до 17 юли 2023 г., когато формално изтича мандата на целия борд, но това не е пречка той да продължи да управлява компанията до назначаването на нов състав. Назначението става без конкурс и без яснота какви опит и познания има Иванова за управлението на язовирите, както и защо не е избран експерт с по-дълъг опит в министерството.

“Капитал” се свърза със Славина Иванова по телефона, но тя ни насочи към медийния съветник на Министерството на енергетиката. Оттам отговориха лаконично, без да дават ясно обяснение кой и как е решил, че тя е най-подходящият избор за поста. Според правилника на ДПУСЯ управителният съвет трябва да има седем членове, сред които представители на няколко министерства, включително и на енергетиката. Иванова е член на политическия кабинет на енергийния министър Росен Христов, който през есента защити назначението й, макар и неубедително (виж долу).

Любопитно е, че това е едно от дружествата, за които беше премахнат таванът на заплатите с редакции в правилника на прилагане на Закона за публичните предприятия от началото на февруари 2023 г. Няма конкретна информация каква е заплатата на член на борда на ДПУСЯ, но по информация на “Капитал” може да достига дори петцифрена сума.

Предприятието беше създадено преди пет години по времето на ГЕРБ след поредни наводнения заради прелели неподдържани язовири през 2018 г. Идеята беше то да отговаря за хиляди водоеми, които иначе попадат например под управлението на малки общини, които не се грижат за тях.

Коя е Славина Иванова

От Министерството на енергетиката уточниха пред “Капитал” в писмени отговори, че членовете на управителния съвет се назначават от министъра на икономиката по предложение на съответния министър, т.е. индиректно казват, че именно Росен Христов е предложил Иванова.

Славина Иванова е родена през 1989 г. Профилът й в професионалната социална мрежа LinkedIn сочи, че е завършила публична администрация в Югозападния университет “Неофит Рилски” през 2015 г.

На въпроса какво образование и опит я правят подходящия кандидат за борда на предприятието за язовирите, от МЕ подчертаха единствено бакалавърската й степен и ролята й на съветник на министъра на енергетиката.

Справка в Търговския регистър показва, че Иванова е собственик на фирма “Джипси бар Лозенец” заедно с Ивайло Драгнев от май 2022 г. Лице с името Ивайло Драгнев управлява популярната дискотека в Лозенец “Хасиенда” според профила му в LinkedIn.

От 4 октомври пък тя остава едноличен собственик на фирма “Джипси бохо бар”, като най-вероятно става въпрос за плажно заведение с това име, което се намира на къмпинг “Градина”. Допреди това е била съдружник с Екатерина Русимова. През 2020 г. фирма “Солей дор” на Русимова спечели концесия на част от плажа “Градина” до 2040 г. Екатерина Русимова е роднина с покойния пернишки бизнесмен Росен Русимов, който покрай бизнеса с отпадъци е бил свързван в миналото с Христо Ковачки, твърдят източници на “Капитал”.

Енергийният министър Росен Христов защити нейното назначение през октомври ред bTV със следните думи: “Тя е съветник по международните проекти, занимава се с кооперацията между Европейската комисия, вътрешноминистерски общи проекти, които имаме с другите министерства, тя е специалист, завършила е това нещо и се е занимавала доста време с компании, които са обслужвали политически лица.”

В биографията на Иванова обаче няма детайли нито за такъв опит, нито за такова образование. За баровете той уточни, че това е “семеен бизнес”, и добави: “Мога да ви уверя, че е изключително полезна.”

В декларацията си към назначението в ДПУСЯ Иванова посочва, че има завършено висше образование и поне пет години професионален опит. В документа тя посочва и че не извършва “търговски сделки от свое или чуждо име в случаите, когато се извършва дейност, сходна с дейността на публичното предприятие”.

През август 2022 г. в декларацията си при назначаване като съветник на енергийния министър тя бе посочила, че е управител в дружество.

“Като член на борда на ДПУСЯ сред ангажиментите й са съблюдаване управлението на предприятието при спазване на действащото законодателство и изискванията, свързани с дейността му; участие в гласуване за приемане на годишния финансов отчет на предприятието, разглеждане на докладите на вътрешния одит и контрол върху за изпълнението на препоръките. След всяко заседание тя изготвя доклад към Министерството на енергетиката за взетите решения”, уточниха от министерството.

Росен Христов, министърът на енергетиката, назначи Иванова за свой съветник и коментира назначението й пред bTV по следния начин: “Тя е съветник по международните проекти, занимава се с кооперацията между Европейската комисия, вътрешноминистерски общи проекти, които имаме с другите министерства, тя е специалист, завършила е това нещо и се е занимавала доста време с компании, които са обслужвали политически лица.”Изглежда, че той е предложил и нея за представител на МЕ в борда на предприятието за язовирите. Фотограф : Велко Ангелов

Що е то ДПУСЯ

Още от създаването на ДПУСЯ изпълнителен директор е Цако Бънчев, който е бил общински съветник от ГЕРБ в Правец. Той е и бивш управител на МВЕЦ “Бебреш”, а след това началник отдел във “ВиК София”.

От 2019 г. в борда са и Ивайло Симеонов и Георги Димитров, за които няма публична информация. Красимира Пеева пък е в борда от октомври 2020 г., пак от времето на ГЕРБ, като информация в интернет сочи, че е работила и в КЕВР.

Въпросното предприятие беше създадено през 2018 г. след промени в Закона за водите, а през март 2019 г. бе приет правилник за дейността му, след което през юли същата година беше вписано в Търговския регистър. Идеята беше държавата да прехвърли 2700 язовира на предприятието и то да отговаря за поддържането им.

Дружеството обаче е далеч от прозрачно. На сайта му и на сайта на Агенцията за публичните предприятия са публикувани стари отчети, които често са в лошо качество и не могат да бъдат прочетени. Последните публикувани новини са от май 2022 г., а последната информация за проведено заседание, публикувана в категорията, иначе смело кръстена “Открито управление” на страницата на ДПУСЯ, е от 23 март 2022 г. – отпреди цяла година.

Иначе то започна с 47 млн. лв. годишен бюджет, който през 2022 г. вече беше 79.5 млн. лв. – подписан лично от принципала по това време Корнелия Нинова. През 2021 г. само за заплати на 131 души са предвидени 3.8 млн. лв., а през 2022 г. сумата вече е 4.26 млн. лв., като броят на служителите е същият.

Така изглежда последният публикуван доклад на ДПУСЯ – за второто тримесечие на 2022 г. – на страницата на Агенцията за публични предприятия и контрол Фотограф : Капитал

На 3 март ДПУСЯ обяви поръчка за обследване и съставяне на техническа документация на 332 съществуващи язовира за близо 15 млн. лв. без ДДС, като срокът за оферти е 30 март.

Иначе повечето поръчки от създаването на предприятието досега бяха свързани с доставки на автомобили, канцеларски материали и офис мебели.

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!