*Препечатано от Правен свят

“Бих превърнала институцията на омбудсмана в проактивна. Омбудсманът няма работа в кабинета си. Той трябва да отиде при хората, а не да ги чака да почукат на неговата врата.”, каза по време на изслушването в парламента депутатът и кандидат на БСП за омбудсман Мая Манолова, съобщава в. “24 часа”.

Според нея институцията може да направи много повече в привличането на компетентните граждански организации за осъществяване на активен контрол. Тя бе категорична, че това, което най-много трябва да се промени в институцията е изпълването със съдържание на всички правомощия, дадени от закона и допълни, че омбудсманът може да присъства при обсъждане и вземане на решения по всички важни за гражданите теми, което означава, че той има място по време на заседанията на КЕВР, когато се решава за цената на тока, има място и в НЗОК, когато се решават лимитите на болниците и др. Манолова заяви и че ще използва максимално възможността да се самосезира.

Опонентът й, сегашният омбудсман Константин Пенчев пък заложи на дейността, която е извършена от институцията по време на мандата му. Той припомни двете обещания, които е дал в началото на своя мандат – да направи институцията познаваема за гражданите и да работи активно в областта на най-уязвимите групи хора.

“Посрещнал съм може би над 2500 души, с които съм говорил, изслушал съм ги и съм опитал да разреша проблемите им. Тази ежеседмична приемна в офиса на омбудмсана, беше съпроводена с многобройни приемни в различни градове и села”, заяви Пенчев. Към постигнатото той добави борбата за ясни критерии за приемане в яслите и детските градини, борбата срещу “чиновническото бездушие”. Според него с доверието на гражданите се увеличава респекта на държавните институции към омбдусмана и той може да върши по-полезно своята работа.

“Ако бъда избран за втори мандат, аз ще бъдат омбудсманът, който ще бъде борец за човешки права, но и за толерантност и който ще се опита да бъде посредник не само между гражданите и институциите, но и между отделните институции.”, сподели Пенчев и заяви, че най-важното за работата на омбудмсана е “никакъв популизъм, държавнически подход” и завърши хумористично с думите “за някои съм обудсман, за други боцсман, а за трети Косьо Пенев, но те знаят какво прави тази институция и как може да помогне.”

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: