Депутатите продължават да се държат като лоши актьори в една зле скалъпена театрална постановка, когато изслушват кандидати за различни позиции, каза пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. По думите му в голямата си част кандидатите за членове на ЦИК са професионалисти, експерти, с впечатляващи биографии. „За съжаление, това театралничене в Народното събрание удря и по техния личен авторитет“, смята той.

„Или не разбират какъв е смисълът на подобно изслушване, или нямат желание да се занимават, или имат някакви други съображения. Това мое впечатление се потвърждава и от изслушването на кандидатите за ЦИК. В процедурата за ЦИК не бяха зададени същностни въпроси. Това е идеята на такова изслушване – да има обсъждане, разговор, експертна оценка за състоянието. Ако не бяха кандидатите и въпросите на НПО – едва ли щеше да има какъвто и да е дебат“, коментира Славев в интервю за предаването „Преди всички“. По думите му в такова изслушване трябва да се направи анализ за състоянието на сектора.

„Виждате как се взимат политически решения напоследък в Народното събрание. Цари някакъв абсолютен хаос. Това е училище за политици, а не законодателен орган, който трябва да взима решения“, продължи с коментара си Теодор Славев и добави:

„Да се знае кой от кои е – това става водещият критерий, когато се правят назначения. Такива неща като професионализъм, експертност, почтеност остават на заден план, ако въобще присъстват. Това е в основата на рушащото се и спадащо доверие към институциите“.

Добрата новина е, че процедура за избор на нова ЦИК въобще се състоя. Славев отчете, че техническите критерии при провеждането на подобни процедури от Народното събрание са спазени. Като цяло тонът беше положителен, смята той и добави:

„Самите кандидати повдигнаха важни проблеми и въпроси пред изборния процес – за честността, прозрачността, техническото обезпечаване, обучението на изборната администрация, за дистанционното и машинното гласуване“.

Според Теодор Славев би могло да бъде спазена датата 21-ви март за новата ЦИК.

Цялото интервю може да слушате ТУК

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!