ГЕРБ размотава поредния избор на ръководство на ключов регулатор

Има силен натиск председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, замесен в куп скандали, да остане на поста си за нов мандат, научи Mediapool от различни свои източници.

Месец преди изтичането на мандата на шефа на КФН Стоян Мавродиев (16 юни) управляващите не са стартирали процедура за избор на нов ръководител на ключовия орган.

Ако след 16 юни няма избран нов шеф на КФН, ведомството ще изпадне в сериозна политическа безтегловност точно когато трябва да започне провеждането на ключовия преглед на активите на пенсионните фондове и балансите на застрахователите (15 юли).

Тогава само двама от петимата членове на регулатора ще бъдат в редовен мандат.

Инвестиционният надзор в момента се ръководи от временно изпълняващ длъжността. Шефът на осигурителния надзор Ангел Джалъзов пък е с изтекъл мандат от юли 2014 г. Миналата година девет пенсионни фонда официално се обявиха и за неговата смяна заради “заблуждаващите му изявления”, че фондовете имат отрицателна доходност. Въпреки това обаче той още е на поста си.

Освен прегледа на активите през следващите месеци предстои и ключова проверка на надзора от Международния валутен фонд и Световната банка по механизма FSAP (Financial Sector Assessment Program). Отделно от новото ръководство се очаква да заеме и отговорна позиция по отношение на промените в регулацията на втория стълб на пенсионната система, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

Сегашният шеф на надзора Стоян Мавродиев е на поста от 2010 г. Тогава по негово предложение като народен представител бе прекроен Законът за КФН именно с цел самият той да оглави надзора.

Името на Мавродиев се появи в публичното пространство през 2007 г., когато той се оказа основен автор на икономическата програма на ГЕРБ “Нов десен договор за България”. В нея Мавродиев обеща средна заплата от 1500-2000 лв. и икономически растеж от 8-10%.

Заради екзотичните си икономически идеи Мавродиев не успя да реализира амбицията си да стане финансов министър, което бе и една от причините за конфликта му с колегата му Симеон Дянков.

Още от самото начало Мавродиев се забърка в редица скандали. Той никога не е крил, че преди да влезе във властта се е занимавал с регистрация на компании в офшорни зони, докато като шеф на надзора твърдеше, че се бори за разкриване на действителните собственици на поднадзорните лица.

През 2012 г. Мавродиев не допусна във ведомството си проверяващи от Агенцията за държавна финансова инспекция с аргумента, че те нямат право да го инспектират.

През 2013 г. пък адвокатът се оказа призован от прокуратурата като свидетел по делото срещу наркобоса Евелин Банев – Брендо заради негови подписи, за които прокуратурата твърдеше, че са под документи на офшорни фирми. Мавродиев обаче бързо изпадна от списъка със свидетелите.

Като шеф на надзора той влезе в тежки конфликти и с трима зам.-председатели на КФН, които се принудиха да подадат оставки – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов.

Успя да влезе и в доклада на Държавния департамент на САЩ като пример за нарушаване на свободата на словото с опитите му да глобява медии, отразяващи капиталовия пазар.

Въпреки всички абсурди около биографията на Мавродиев сериозни представители на ГЕРБ се колебаят дали да не го оставят на поста си. В последните два месеца депутати от партията упорито не желаят да коментират публично какво смятат да правят по случая.

Твърдо за смяна на Мавродиев настояват от Реформаторския блок. Предпочитанията на БСП са неясни. Те не са се обявили твърдо срещу номинацията на сегашния председател, но настояват управляващите да не се мотаят с избора, какъвто е случаят с Комисията за защита на конкуренцията.

Сред сериозните кандидати за шеф на КФН доскоро е бил изпълнителният директор на Българската банка за развитие Билян Балев, научи още Mediapool. Неговата позиция обаче вече е разклатена, след като името му излезе в “Панама Пейпърс” като собственик на офшорна фирма, управляваща яхтата му в Монако.

Друга възможна кандидатура за председател на финансовия надзор според различни източници е сегашният шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Той работи в уникалната ситуация на изтекъл мандат вече близо три години. В миналото, от 2003 до 2009 г., Петков беше зам.-председател на КФН и отговаряше за осигурителния надзор.

Автор: Цветелина Йорданова, Медиапул; Снимка: Капитал

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: