Промени в закона за държавния служител, с които да се премахнат “вратичките” за назначения по политическа линия в администрацията, предлагат от Реформаторския блок. Текстовете са разписани в отговор на на обвиненията за преяждане с власт от страна на блока.

Според съпредседателя на ПГ на формацията и лидер на ДСБ Радан Кънев с поправките рязко се разширява кръгът на позициите в държавната администрация, които се назначават с конкурс. “На практика премахваме всички изключения от конкурсното начало в държавната администрация, включително и по отношение на хората, назначени чрез множество вратички в законодателството към момента”, обясни той.

По думите му поправката ще реши проблем с десетгодишна давност. “По този начин даваме категоричен отговор на изключително нахалните обвинения точно от БСП и ДПС, които са шампионите на партийните назначения. Ограничаваме с този закон както собствените си министри, така и на другите политически сили в тяхното изкушение да се поддадат на политически натиск от собствените си структури и да извършват необосновани партийни назначения в администрацията”, коментира Кънев.

Заместник-председателят на “Движение България на гражданите” и зам.-председател на бюджетната комисия Димитър Танев е инициатор на поправките. Той обясни, че с тях се затварят две вратички за влизане в администрацията без конкурс – назначаване на държавни служители на непълно работно време, след което те да бъдат преназначавани на друга свободна длъжност без конкурс, както и назначаване на служител по заместване без конкурс и след това преназначаване отново без конкурс на свободна длъжност. По този начин за последните три години в държавната администрация са попаднали 5057 служители, което е почти половината от назначенията в администрацията.

“В момента, в който парламентът гласува тези предложения на групата на Реформаторския блок, това означава, че в тримесечен срок всички такива заварени случаи на назначени хора на непълно работно време, независимо от кого, отиват на конкурс”, допълни Найден Зеленогорски от Движение България на гражданите, съпредседател на ПГ на блока.

Промените предвиждат в тримесечен срок от влизането на закона в сила всички служители, които са назначени в държавната администрация без конкурс, да преминат задължителен конкурс.

Зеленогорски обясни, че всички имат полза от обективни конкурси, които да дадат най-качествените администратори на българското управление и с провеждането им “нещата ще си дойдат на мястото”.

По повод обвиненията на БСП за кадровите назначения на икономическия министър Божидар Лукарски Радан Кънев коментира, че за три години 5500 души са назначени при заобикаляне на закона, а в момента се претоплят едни и същи 4-5 имена на пресконференции всяка седмица. “Меко казано, е нахално”, добави той.

“Извинете, но когато става дума за 4000 -5000 назначения, да се размахват тук два-три случая от един месец ми звучи, меко казано, абсурдно. Освен всичко останало може да направите журналистически разследвания, че РБ няма назначения по места. Точно тези, които ни обвиняват, че преяждаме с власт, в момента контролират 80 процента администрацията в България”, коментира и другият съпредседател на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

препечатано от mediapool.bg

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: