Утре, 31 март 2022 г., в Комисията по бюджет и финанси ще бъдат изслушани двамата кандидати за управител на БНБ. БИПИ отправи призив към кандидатите да публикуват концепциите си за дейността на БНБ, за да могат всички заинтересовани страни да се запознаят с визията им за развитие на институцията. Този акт на кандидатите би бил силен индикатор за готовността и желанието им да осигурят минимално дължимата доза прозрачност при избора. Към днешна дата концепциите не са публикували, нито сме получили отговор от номинираните.

Засега на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание са качени въпроси от Mediapool.bg и Българска финтех асоциация“.

Въпреки заявките, че изборът на управител на БНБ няма да разцепи коалицията, явно напрежението между партньорите расте. В интервю за Нова ТВ днес депутатът от ИТН Ива Митева изрази недоволство от поведението на коалиционните партньори от Продължаваме промяната заради постове във Фейсбук, където се подчертава, че Гюров има опит в международни банки, а Каримански – само в локални. В отговор на направеното сравнение Митева допълни, че Кармански отговаря на изискванията за управител на БНБ, а Гюров има опит от година и половина в австрийска банка на много ниска длъжност. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев също се включи с коментар за това кой е по-подходящ като заяви, че „г-н Каримански дълго време е работил в банки. Има противоречиви мнения за него в самата индустрия и в обществото”.

Вчера на Коалиционен съвет в МС е обсъждан и въпросът с избора управител на БНБ, но все още не са ясни резултатите от тази дискусия. Към днешна дата аритметиката показва, че най-вероятната прогноза е свързана с провал и на тази процедура за избор на гуверньор на БНБ. БСП и ДБ изслушаха кандидатите, но все още няма категорично заявено решени за подкрепа на един от тях. Според Корнелия Нинова за поста не е трябвало да се кандидатират политически обвързани хора, От ГЕРБ-СДС обявиха, че по-скоро няма да подкрепят нито едно от предложенията. Според тях с професионалните си качества, опит и международен престиж настоящият гуверньор Димитър Радев е поставил твърде висока летва, която никой от кандидатите не може да достигне. Предполага се, че и от Възраждане също ще са против. От ДПС не са обявили категорично решение дали разглеждат някоя от номинациите като подходяща за поста.

На Платформата за гражданско наблюдение на публичните назначения може да проследите процедурата, както и да се запознаете с представянията на кандидатите за управител на БНБ – Андрей Гюров и Любомир Каримански.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!