Вместо съревнование на база конкуриращи се визии за стратегическо развитие, професионални умения и опит, изглежда като арена на междупартийни сблъсъци, престрелки и съмнения за нездрави амбиции. По този начин Народното събрание рискува да хвърли сянка върху авторитета на БНБ, а институционалното доверие е ключово за такъв тип органи. Най-добрият изход от гледна точка на обществено доверие е парламентът да прекрати тази процедура и да започне отначало.

След оттеглянето на Андрей Гюров партията издигнала другия кандидат Каримански е категорична, че няма да приеме за изход от ситуацията нова процедура, въпреки че при настоящата кандидатът й може да бъде избран само с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Което обаче,  поставя въпроса за ролята на формалната опозиция и за легитимирането на избор, осъществен не с гласовете на управляващото мнозинство.

Припомняме, че предстоят и други процедури (сега в ход е тази за двама членове на СЕМ) и това само ще засили съмнението, че решенията ще се взимат чрез плаващи мнозинства, което ще отвори нови коридори за кадруване от страна на ГЕРБ и ДПС.

Процедурата за избор на управител на централната банка стана повод за сериозна ескалация на напрежението между ПП и ИТН, като около темата за БНБ се повдигнаха и други чувствителни въпроси, вкл. за отношението на министър-председателя по казуса със Северна Македония. Недопустимо е процедурите за избор на най-важните позиции в държавата да бъдат “огъвани” и използвани за цели, които не са съответни. Това не е теренът за водене на политически битки и надлъгвания.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!