*Препечатано от Дневник, автор: Георги Марчев

Парламентът избра Константин Пенчев за конституционен съдия. Той получи 98 гласа “за”, 12 “против” и “въздържал се” – 33, като подкрепата дойде от депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и част от “Български демократичен център”, като ДПС не участваха в гласуването.

Неговият конкурент, който беше предложен от Патриотичния фронт, Михаил Кожарев получи 62 гласа “за”, 11 “против” и “въздържал се” – 72.

До момента Пенчев беше национален омбудсман. Преди това беше председател на Върховния административен съд, има над 20 години юридически опит.

В пленарната зала съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов отново нападна Константин Пенчев с одитен доклад на Върховния административен съд от 2009-2010 г., когато той е бил председател. Сред изброените нападки бяха констатирани нарушения на Закона за обществените поръчки, с които съдът се е презапасил с материали за 60 години напред. “Не е използвал разпределение на дела със системата за случайно разпределение”, каза още Симеонов и след прочете части от одитния доклад.

По време на обсъжданията на кандидатурите през септември в правната комисия Пенчев заяви, че на всички тези въпроси е отговарял по-рано с документи още преди да стане национален омбудсман. Той припомни, че одитният доклад на Сметната палата не му е бил даван, за да възрази, но също така не е бил пратен и на прокуратурата, както би трябвало да стане, ако съмненията за престъпления са били сериозни.

Филип Попов от БСП заяви, че в тези условия на българския парламентаризъм е важно бъдещият съдия да бъде самостоятелен. “В голямата си част от своята кариера един от кандидатите е заемал различни длъжности в различни политически обстановки”, посочи той, имайки предвид Константин Пенчев.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт се обърна към партньорите в управлението ГЕРБ и Реформаторски блок, че предстои гласуване на антикорупционен закон, промени в Конституцията и други промени за осъществяване на съдебната реформа, а изборът на Пенчев щяло да бъде знак, че управляващите няма желание да се борят с корупцията.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: