На интернет страницата на омбудсмана е качена покана от Мая Манолова  към юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност,  да предложат кандидати за заместник-омбудсман.

„Още при встъпването ми в длъжността омбудсман заявих, че в изпълнение на принципите на добро и прозрачно управление, ще търся установяване на партньорски отношения с неправителствените организации и гражданите“

посочва националният омбудсман в поканата си.

Предложенията за кандидати е необходимо да бъдат придружени от  автобиография и мотивационно писмо на кандидата и изпратени в срок до 2 декември 2015 г. Предимство за кандидатите са техни изявени позиции и опит в защитата на обществено значими каузи  и човешки права.

Мая Манолова беше избрана за омбудсман при тайно гласуване от народните представители на 30 юли 2015 г. Експертите на БИПИ проследиха процедура и съставиха профил на госпожа Манолова в качеството й на кадидат. Тя също така отговори и на въпросника на Български институт за правни инициативи, който беше изпратен и до двамата кандидати в процедурата.

Съгласно действащото законодателство заместник-омбудсманът се избира от Народното събрание в срок един месец от избирането на омбудсмана, по негово предложение и за петгодишен срок.Заместник-омбудсманът трябва да отговаря на критериите за избираемост като омбудсмана: български гражданин с висше образование, който притежава високи морални качества и отговаря на условията за избор на народен представител.

БИПИ ще продължи да наблюдава процедурите по избор на ръководителите на държавните регулаторни, контролни и надзорни органи.

Документи:

Покана

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: