Аз съм напълно независим кандидат, никоя политическа партия не стои зад мен. Това каза в първото си интервю за българска медия в „Денят Он Ер“ Камен Захариев – член на Комитета по управление на риска на ЕБВР и кандидат за управител на БНБ.Предпочитам надпартийна номинация, заяви Захариев. Той посочи, че провежда консултации и с политически партии, но не уточни с кои.

„В момента завеждам отдела, който се занимава с несъбираеми или трудно събираеми активи на Европейската банка за възстановяване и развитие. Този портфейл е доста значителен – почти 2 млрд. евро. Работим в много страни по трудни проекти. В сферата на служебните ми задължения е да се занимавам с кризи, несъбираеми вземания и т.н.“, каза Захариев.

Именно кризата в КТБ го е провокирала да отправи поглед към случващото се в България и да се кандидатира за управител на БНБ.

За кандидата на ГЕРБ – Димитър Радев, Захариев посочи, че е достоен, с богат международен опит. „Но аз съм по-силният кандидат“, категоричен беше Захариев.

Като гуверньор на БНБ Камен Захариев ще изхожда от това, че има криза след случилото се в КТБ.

„Моето виждане за бъдещия ми екип е, че трябва да има един баланс на приемственост и промени. Особено в сферата на надзора ще ми е нужен човек, който знае отвътре „кухнята“ на работа на българските банки, но и да е човек, готов за реформи“, каза Захариев.

Според банкера в момента е много важно да се извърши преценка на качеството на активите на всички търговски банки у нас. Това трябва да се направи от независими консултанти. На основата на поставената диагноза трябва да се помогне на тези банки, които имат финансови проблеми, да ги преодолеят. Тези банки трябва да приемат европейски практики на управление, за да има в България една здрава смес на банки с чуждестранен капитал и такива с български капитал.

Относно европейския банков надзор според Захариев в случая ползите са повече от недостатъците, защото ще се мери с един аршин, на който вярват и в Европа.

Камен Захариев е категоричен, че неговата сила, в същото време и негова слабост, е в това, че 30 години е работил в чужбина и никога в България.

Камен Захариев е напуснал България още през 70-те години и е завършил швейцарска бизнес гимназия в Италия. След това завършва Международно право в Москва. Развива академична кариера в Източна Германия и придобива немско гражданство.

В момента е директор на Екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи и е член на Комитета по управление на риска на Европейската банка за възстановяване и развитие. В България е и член на борда в компаниите „Приста Ойл“ и „Монбат“.

Преди шест месеца е подал молба за възстановяване на българското си гражданство, тъй като това е едно от условията за управител на БНБ. Молбата му е уважена.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: