Конституционният съд на Република България е политически независим държавен орган, който осигурява върховенството на Конституцията. Конституционният съд е независим от законодателната, изпълнителната и съдебната власт и се ръководи само от разпоредбите на Конституцията и Закона за конституционния съд (чл. 1 ЗКС).

Съставът на Конституционния съд включва 12 съдии и се обновява през три години. Народното събрание избира четирима конституционни съдии, президентът назначава четирима конституционния съдии, а останалите четирима се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират повторно на тази длъжност. През 2015 г. предстои да изтекат мандатите на четирима конституционни съдии по един от квотите на Народното събрание (Красен Стойчев, на 26 октомври 2015 г.) и Общото събрание на съдиите от ВКС и ВАС (Благовест Пунев, на 21 септември 2015 г.) и двама от квотата на президента (Димитър Токушев и Пламен Киров, на 5 октомври 2015 г.).

В дневния ред за заседанието на Комисията по правни въпроси към НС за 4 септември 2015 г. под т. 1 е включено “Обсъждане и приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание”. С това се поставя начало на процедурата в НС по избор на конституционен съдия от неговата квота.

Същевременно, Народното събрание продължава да не публикува проектите на процедурни правила, преди да бъдат приети от ресорните комисии в парламента. Това лишава граждани и граждански организации от възможността да изразяват мнения и становища още в началото на парламентарната процедура. Дефицитите на процедурите по избор на висши държавни служители, от гледна точка на публичност и прозрачност, са част от причините за критично ниското доверие в институциите.

Ходът на процедурата можете да проследите на www.appointmentsboard.bg.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: