Народното събрание прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и за избор на съдия в Конституционния съд на Република България от парламентарната квота на основание на чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Единственият народен представител, направил предложения по процедурните правила, бе Петър Славов. Той предложи удължаване на срока за номинации от 5 на 7-дневен. Господин Славов от парламентарната трибуна подкрепи позициите на НПО по отношение дефицитите на процедурите за ключови назначения в държавата, изразени на вчерашната дискусия, организирана от БИПИ. По време на срещата организациите обсъдиха възможностите за оказване на активен граждански натиск върху НС за провеждането на обективни, изпълнени със съдържание и осигуряващи конкурентна среда за кандидатите процедури.

Председателят на правната комисия, Данаил Кирилов, аргументира 5-дневния срок с практика на 43 НС да въвежда дори и по-кратки срокове за номинации при други процедури за избор. Предложението на Петър Славов беше отхвърлено с 56 гласа за, 7против и 64 въздържали се.

Съгласно приетите процедурни правила срокът за номинации изтича на 18 септември /петък/, 2015 г. В тридневен срок преди изслушването, НПО могат да представят становища и въпроси към Комисията по правни въпроси.

Според Конституцията на Република България (чл. 147) една трета или четирима от съдиите в Конституционния съд се избират от Народното събрание. Членовете на Конституционния съд встъпват в длъжност от момента на полагане на клетва в присъствие на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Мандатът им е 9-годишен. Новоизбраният съдия от парламентарната квота ще заеме мястото на Красен Стойчев.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: