„В момента няма обстоятелства, които да налагат забавяне смяната на състава на ЦИК. Обществената логика изключва избор на органи от НС да зависят от насрочването или провеждането на общи избори. Аз не мога да разбера какво чакат депутатите“. Това коментира пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. От там се обявиха за спазването на закона и обявяването на процедура за нов състав на ЦИК. Юристите подчертават в писмо до председателя на парламента и до шефовете на всички парламентарни групи, че спазването на мандатността при упражняването на публичната власт е фундаментален стандарт за демократичност.

„Мандатността в упражняването на публичната власт, заедно с провеждането на честни избори, е сред фундаменталните критерии, които определят една държава като демократична. В България, надявам се, не е установен диктаторски режим или режим на наследяване на властта, че да оставяме хора да управляват или регулират цели сектори. Законите трябва да се спазват, независимо от политическата конюнктура. В случая ако не се предприеме спазване на процедурата, се рискува най-малкото да се хвърли съмнение върху основанията за легитимност на ЦИК. В определен смисъл хората в ЦИК стават заложници на депутатските прищевки. От друга страна тези действия на парламента, грубото погазване на закона, дават отблъскващ сигнал към обществеността и по този начин се детронира доверието в институциите“, изказа мнение Славев в предаването „Преди всички“.

Политическата интрига в случая с ЦИК е, че според Изборния кодекс парламентът избира и назначава само 3-ма от общо 21 членове на Комисията, останалите са в ръцете на президента, обясни той.

Според него Народното събрание изпада в политическа и юридическа черна дупка, когато става въпрос за избор на органи.

От БИПИ настояват при провеждане на такива процедури за избор, да има и обществена и експертна широка дискусия за състоянието на сектора. Задължително условие е кандидатите да представят концепция за управление, допълни Теодор Славев.

Цялото интервюТУК.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!