Препечатано то Дневник, 19.04.2023 г.

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще проведе на утрешното си редовно заседание избор за председател на регулатора. Това се разбира от публикувания дневен ред. Причината е, че едногодишният мандат на досегашния – Соня Момчилова изтича. Пред “Дневник” тя заяви, че би продължила да е начело на съвета, ако някой издигне кандидатурата й. “Не съм се замисляла да се самономинирам”, заяви още Момчилова.

Тя беше избрана на 21 април 2022 година няколко дни преди съставът на регулатора да бъде обновен с трима нови членове. Тогава тя получи четири гласа “за” и един против.

За да има избран председател са необходими трима от гласовете на петчленния съвет. По информация на “Дневник” кандидатурата на Момчилова ще бъде издигната от Габриела Наплатанова – назначена в регулатора от президента Румен Радев и ще бъде подкрепена от нея, Галя Георгиева (избрана от парламента по предложение на ГЕРБ през 2019 година), а Момчилова вероятно ще гласува за себе си (както направи и през 2022 година – бел.ред). Против или въздържали се ще бъдат избраните от Народното събрание през април 2022 година Пролет Велкова и Симона Велева.

Соня Момчилова беше шеф на пресцентъра на второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Тя има опит като журналист и пиар, работила е в различни телевизионни формати на Българската национална телевизия като репортер, редактор и продуцент. Създател и водещ е на радио- и телевизионни предавания в частни медии. Автор и преводач на книги за деца и възрастни. Била е директор на пресцентъра на Министерство на правосъдието, директор на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, директор на пресцентъра на Министерство на транспорта и комуникациите.

В годината, в която тя оглавяваше съвета, към нея имаше критики за това, че е проводник на пропагандни тези, като оставката й беше поискана заради коментарите й във връзка с международното разследване, разкриващо насилие и нечовешко отношение към бежанци по българско-турската граница, и нападката й спрямо журналистката Мария Черешева. Момчилова отказа да напусне съвета.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!