*Препечатано от Капитал

Седем месеца. Толкова време мина, без управляващите да могат да предложат или да изберат нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. По закон старата комисия трябваше да бъде с избрани нови попълнения още миналия юли, а от ноември насам непрекъснато се говори за наследници на Петко Николов, който вече прекара 13 години начело на КЗК. Това е ужасно дълго време на ужасно важно място.

КЗК стана един от най-важните органи в държавата донякъде по случайност – защото еврофондовете станаха най-важното нещо в икономиката. Това е органът, който гледа всички жалби по обществените поръчки и съответно държи контрола върху това дали са избрани “правилните” хора.

Както статистиката сочи, някои комисари подозрително често решават в полза на едни и същи интереси (виж текста “Комисия за защита на Кой“. Това е удобна схема за стотици милиони левове, която е напълно безконтролна, става пред очите на всички и очевидно на никого не му се иска да я разбута.

Ето защо седмица след седмица Петко Николов и екипът му продължават да управляват една комисия, която за 13 години не успя да разкрие нито един едър картел в очевидно недобре работещата българска икономика.

Както старата поговорка казва, “следвайте парите” и ще разберете къде са интересите на управляващите и кой им е важен. А липсата на бързане с нови назначения доказва, че статуквото изцяло пасва на управляващите.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: