Конституционният съд не трябва да поема отговорност за бездействията на 47-ото Народно събрание. Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria Биляна Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Разговорът беше във връзка с решението на съдиите мандатът на Инспектората към ВСС да бъде удължен до ново гласуване от следващия редовен парламент.

„Безхаберието на парламента не трябва да бъде оправдавано през такава сериозна институция каквото е КС. Той олекна с това решение, още повече че през 2010 г. има решение точно в обратната посока, което казва, че институциите трябва да положат всички усилия да съхранят мандатността, което е основен механизъм в една демократична държава“, подчерта Вегертседер.

Директорът на БИПИ уточни, че решението има два аспекта – правен и политически. Според нея с решението на магистратите се избягва евентуалната конституционна криза, в която можем да изпадне страната с изтичането на мандата на ВСС на 3 октомври.

Парламентът трябва да избере 11 души и то с квалифицирано мнозинство от 2/3, а на 3 октомври няма да има работещо Народно събрание.

Проблематичен според г-жа Вегертседер е политическият аспект на въпроса.  „Легитимирайки някак си вечните мандати, Конституционният съд дава една индулгенция на парламента като казва – вие можете да мързелувате, грубо казано, докато евентуално се сетите или успеете да формирате квалифицирано мнозинство, за да изберете главен инспектор и 11 души за новия ВСС“, отбеляза Биляна Вегертседер, като уточни, че „на практика в момента излиза, че нямаме срокове, което противоречи въобще на идеята за мандатност“.

Тя посочи, че в случая има проблем с имиджа на този състав на ВСС. БИПИ от много дълго време наблюдава как се избират лидерите в тази система, а и не само в нея. Към момента може да се каже, че има една съдебна номенклатура, чиято еманация е във ВСС. И с всеки следващ мандат на ВСС някак си положението се влошава. По думите на Вегертседер идеята на ВСС е да се занимава най-вече с кадруването в съдебната система, но през годините той е обраснал със страшно много несвойствени за него правомощия през промени в конституцията.

„Какво разбират, извинявам се, съдии, прокурори и следователи от обслужването на сградите на съдебната система. Това беше вменено в правомощията на ВСС. Отдалечаването им от ежедневните проблеми на съдии, прокурори и следователи води до този антагонизъм между тях и в момента самата магистратска гилдия има много ниско доверие в работата на ВСС“, подчерта директорът на БИПИ. Според Вегертседер парламентарната квота във ВСС може да бъде намалена или да бъде въведено изискване избираните от Народното събрание членове на ВСС да не бъдат магистрати, а да има повече представители на академичната общност и адвокатурата, за да не се капсулира. Според нея решението на КС за мандата на Инспектората най-вероятно ще бъде приложено по аналогия и за мандата на ВСС.

 

Целия разговор можете да чуете ТУК.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!