Неправителствени организации изказаха съмнения, че процедурата се бърза тенденциозно и има предрешеност на избора

От Капитал. Автор: Гергана Михайлова

Въпреки предупрежденията, че създава предпоставки за претупан и непрозрачен избор на гуверньор на Българската народна банка (БНБ) в пленарната зала бяха одобрени правилата, представени в края на миналата седмица от комисията по бюджет и финанси. Критики към проекта изказаха 14 юридически и граждански организации, сред които Българският институт за правни инициативи. Препоръките им бяха в тях да се заложат механизми за предварителна проверка на качествата на издигнатите кандидати, включително и на имущественото им състояние. Според тях проблем е и краткият срок от публикуване на документите им до гласуване на номинациите им, за да няма съмнения, че се бърза тенденциозно и има предрешеност на избора.

Какво не е наред

В края на миналата седмица парламентарната комисия по бюджет и финанси прие проект на правилата, по които ще се избере следващият управител на централната банка, който да замени Иван Искров. Те копират едно към едно процедурата за избор на ръководители в други държавни институции, като например Сметната палата и КЕВР. Тъй като в случая става въпрос за фигура, която ще трябва да връща доверието в централната банка и да я ръководи по време на стрес тестове за банковата система, които може да доведат до държавна подкрепа, има мнения, че процедурата трябва да е по-прецизна. Според проекта, който вече получи одобрение от депутатите в пленарната зала, кандидатите за поста ще представят себе си и концепцията си за управление в рамките на 20 минути (в първоначалния вариант времето бе ограничено до 10 минути), след което ще имат още толкова, за да отговорят на предварително изпратените към тях въпроси. Въпреки че изслушването ще се предава на живо по интернет, тези ограничения създават предпоставки за чисто формално представяне на номинациите без възможност за задълбочен дебат по концепциите на кандидатите.

От “Българския институт за правни инициативи” съзират и друг порок на правилата за избор на гуверньор. Според организацията, ако както е записано в проекта, документите на кандидатите бъдат публикувани 7 дни преди изслушването, а не 14 дни, както изисква правилника на Народното събрание, ще се създаде усещане за тенденциозно бързане и оттам – предрешеност на избора. “Считаме, че проектът за процедурни правила не създава в пълна степен предпоставки и механизми за задълбочена проверка и истинско състезание между излъчените кандидати”, посочват от института, който е подкрепен в призива си от още 13 организации, сред които “Български център за нестопанско право”, “Програма достъп до информация”, “Риск монитор” и други. Според тях е необходимо да се създаде специална комисия за избора, която да направи пълна и задълбочена проверка на кандидатите и да изисква допълнителна информация за тях в по-голям обем, отколкото е предвиден в Закона за БНБ. “Излишно е да припомняме неудачните избори на висши държавни служители, които бяха извършени от 42-ото народно събрание. Избори, при които не само че нямаше процедура, но и предложените кандидати преминаваха без никакви проверки по важни критерии като професионализъм, етика и почтеност”, пишат в писмото си 14-те организации. Те посочват добрите практики на Хърватия и Великобритания по отношение на публичните назначения, за да се гарантира справедлив и ефективен конкурс.

Кандидатите се умножават

След гласуването му в пленарната зала започва да тече 7-дневен срок, в който ще се приемат предложения. Това означава, че до 17 юни трябва да бъдат внесени официално всички номинации. След това на сайта на парламента трябва да бъдат обявени всички кандидатури с представените от тях документи. Това трябва да стане най-рано 7 дни преди публичното им изслушване, което значи то ще може да бъде насрочено най-рано за 24 юни. До три дни преди изслушването неправителствени организации и медии могат да изпращат и въпроси към кандидатите.

Откакто ГЕРБ представиха своята, на съветника в Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев, в публичното пространство се обявиха и други имена. Финансистът от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Камен Захариев анонсира намерението си да участва в конкурса, но засега не е ясно коя парламентарна група или независим депутат биха го номинирали, каквото е изискването в правилата. В сряда Патриотичният фронт издигна ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов за управител на БНБ, а ден по-рано партия “Движение България на гражданите” лансира бившия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Бисер Миланов за гуверньор или ръководител на “Банков надзор” в БНБ. Все още обаче не се знае отношението на останалите партии от Реформаторския блок към номинацията му.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: