Кандидатите за управител на Българската народна банка (БНБ) да декларират пред Комисията по бюджет и финанси имотното си състояние и произхода на средствата, с които са го придобили, предлага Българският институт за правни инициативи в писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Като пример за подобна добра практика Институтът за правни инициативи дава кандидатите за административни ръководители на съдилищата, които подават подобна декларация пред Висшия съдебен съвет. Юристите уточняват, че Правилникът на Народното събрание дава възможност на депутатите при процедура за избор на важен държавен пост, какъвто безспорно е управителят на БНБ, да могат проактивно да изискват и събират информация в разширен обем.

Те предлагат кандидатите да обявяват недвижимото имущество на свое име, на съпруга, децата и родителите, моторните превозни средства на семейството, задълженията и вземанията за над 5000 лв., участието в търговски дружества и доходите през предходната календарна година.

Предложението на Института за  правни инициативи се подкрепя от 13 организации, между които Българския център за нестопанско право, Европейския институт, Института за развитие на публичната среда, Програма “Достъп до информация, Риск монитор, Института за либерални стратегии.

Днес Народното събрание прие процедурните правила, по които новият управител да бъде избран. Мандатът на сегашния – Иван Искров, изтича през октомври, но управляващите очакват той да подаде оставка до дни и вече има номинирани за поста му. финансиста от МВФ Димитър Радев, която беше представена от ГЕРБ на всички парламентарни групи, и на Бисер Манолов, предложен от “Движение България на гражданите”. Към поста проявява интерес, засега не е известно да ли е подкрепен от някоя политическа сила, експертът от ЕБВР Камен Захариев.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: