* Препечатано от Дневник

“Нееднократно казах, че Искров трябваше да подаде оставка доста отдавна. Дали е нарушил закона, дали ще носи вина – вероятно не, защото законът не му е дал кой знае какви правомощия, но при положение, че при него фалира четвъртата по големина банка в страната, той трябваше да поеме морална отговорност, но дори и това не направи”, каза днес по Би Ти Ви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че за разлика от фалитите на банки в САЩ и Европа, продиктувани от финансовата криза, КТБ е фалирала по безобразен начин, заради лошо управление и липса на контрол. Стоянова определи като “измъкване” позицията на Иван Искров, че контролът над банките е задължение на единия от подуправителите на БНБ.

“С писмото той се опитва да запази своето реноме и CV, в което след време спокойно ще напише, че е с два пълни мандата като управител на БНБ”, коментира председателят на бюджетната комисия вчерашното обръщение на Искров.

На въпрос, защо Искров е бил преизбран за втори мандат по време на първото правителство на ГЕРБ, Стоянова обяви, че в първия си мандат се е справял доста добре. “Имаше полемика за избора, но натежаха аргументите, че не трябва да се създава нестабилност в банковата система, от значение бяха и референциите от европейските партньори и Европейската централна банка”, подчерта тя.

Стоянова подчерта, че скоро ще се разбере на кого са фирмите, получили съмнителни кредити от КТБ, като това ще стане с приемането на закона за разкриване на банковата тайна за банки в несъстоятелност. Тя очаква текстовете да се приемат окончателно от парламента още следващата седмица.

В отговор на въпрос Менда Стоянова посочи, че не може да прецени дали е имало протекция на управляващите над КТБ и как би имало такава.

По повод публикации за опорочаване на избора на нов управител на БНБ, заради посещение на единия от претендентите в банката, Стоянова посочи, че всеки един от номинираните може да отиде, да се срещне с работещите в БНБ, “да зададе въпроси, да получи отговори, да се информира, това даже е задължително”. Председателят на бюджетната комисия подчерта, че изборът на заместник на Искров не може да е предрешен при четири номинации, при това направени от партии от управляващата коалиция.

Менда Стоянова се обяви против идеята победителят в конкурса да назначи за свои заместници останалите претенденти, както е станало в Сметната палата. “Трябва да спрем с политическите пазарлъци в БНБ, видяхме, че те могат да струват много скъпо”, обясни тя.

Стоянова каза още, че за разлика от Искров, който е бил ярка политическа фигура, в момента, когато е избран шеф на БНБ, сегашните кандидати са експерти.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: