* Препечатано от Дневник

“Аз съм от банковия сектор и вероятно и там ще се върна. Бях политик по неволя. (…) Със сигурност няма да се занимавам с политика.” Така управителят на БНБ Иван Искров, който днес обяви, че подава оставка от 10 юли, коментира пред БНТ бъдещето си, след като напусне държавната банка. Преди да оглави БНБ Иван Искров бе депутат от НДСВ.

В интервю за “Още от деня” той направи равносметка за 12-те години начело на БНБ. “Мисля, че съм показал през годините, че не се подавам на натиск, че държа изключително много на независимостта на БНБ”, заяви той. В коментар за кризата около КТБ и отговорността на БНБ, той заяви, че трябва да се проследи развитието на КТБ в годините, което е при различни правителства и че едва ли той и банковият надзор имат вина за фалита. По думите му вниманието е било съсредоточено върху ролята на контролните органи като БНБ, ДАНС и Комисията за финансов надзор (КФН), а въпросът за вината на мениджмънта и акционерите на КТБ е останал встрани, което било умишлено. Насочи темата и към отговорността на политиците.

Не считам, че имам врагове или неприятели в парламента. По-скоро през последната година наблюдавахме много политици, които се опитаха заради фалита на КТБ да избегнат отговорност, да прехвърлят горещия картоф в ръцете на централната банка, тъй като това е най-удобното извинение”, каза Искров, без да посочи конкретни имена.

“Никога не съм бил ничия марионетка. Свършил съм си работата по единствения възможен законен начин”, заяви Искров.

Изтъкна, че в БНБ и в банковия надзор работят много професионалисти и не бива да се генерализира заради, по думите му, индивидуални пропуски. ” Не може заради бълхата да изгорим юргана”, заяви управителят на държавната банка. Попитан имат ли вина конкретни хора от БНБ или външни одитори на фалиралата КТБ, той посочи, че тече разследване, което ще установи това.

Искров определи ситуацията в дните около поставянето на КТБ под особен надзор като “ужасен опит за дестабилизация на държавата” и припомни предложенията на БНБ за законови промени, с които банката да бъде разделена на “добра” и “лоша”, които не бяха приети от парламента. По думите му отчетите за КТБ през годините не са показвали реалното състояние на банката, а в БНБ били шокирани, когато одиторите приключили своята работа след постъавянето на банката под особен надзор. Изтъкна, че отчетите през годините представяли КТБ като банката с едни от най-добрите показатели.

Каза още, че на техническо ниво в разгара на кризата около КТБ е обсъждана възможността за въвеждане на банкова ваканция, но такава идея никога не е била разисквана на консултациите при президента, които се провеждаха тогава. Още през юли 2014 година “Капитал” писа, че управляващите от БСП и ДПС, БНБ и ГЕРБ, които тогава бяха опозиция, са били на крачка от въвеждането на “банкова ваканция” за неопределен период. Първоначално лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че такъв вариант никога не е обсъждан, но впоследствие Румен Гечев от БСП обяви, че подобна идея е имало.

В коментар на видеоклипа, който показва как пее “Назад, назад, моме Калино” в кръчма с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, Искров заяви, че “банкерът също има социален живот”. От думите му се разбра, че тогава в заведението “е имало и други колеги”. Той допълни, че “с Василев никога не сме били в някакви по-особени приятелски отношения” и макар да са се веселили заедно, това никога не се е отразило на работата му.

“Този клип трябваше да предупреди други хора в държавата, че не трябва да се натиска мажоритарния собственик”, смята Искров.

В коментар за направените цесии и прихващания след обявяването на КТБ в несъстоятелност управителят на БНБ посочи, че това са въпроси между клиентите на банката и квесторите, които са действали самостоятелно. Той заяви, че се надява с падането на банковата тайна за КТБ да се види конкретно кои фирми са били бушони, как са теглени средства и как пари на вложителите са били използвани от мениджмънта на КТБ.

Иван Искров коментира и предложените имена за поста му. Според него четиримата издигнати кандидати са умни хора и се надява наследникът му начело на БНБ да надгради постигнатото през годините.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: