* Препечатано от БНТ, предаването “Още от деня

Писмото до 43 Народно събрание, с което обявявам, че подавам оставката си като управител на БНБ, е добре обмислено, резултат е от личната ми воля и не е в резултат на какъвто и да било натиск, това заяви в студиото на “Още от деня” Иван Искров. “Доказах през годините, че не се поддавам на натиск, че държа изключително много на независимостта на Българската народна банка и това, което казах през последната една година, го изпълних – в момента, в който политиците са готови да излъчат мой наследник, без да се създава какъвто и да е вакуум в дейността на Централната банка, съм готов да им предоставя възможност да се произнесат”, каза управителят на БНБ, като поясни, че именно затова точно днес е предприел действия, с които оповестява оставката си.

Искров призна, че не счита, че има врагове или неприятели в Парламента. Заради фалита на Корпоративна търговска банка редица политици се опитаха да прехвърлят вината като горещ картоф върху Централната банка. За тях това е най-удобното извинение. “Моделът КТБ”, както беше наречен от държавния глава, възникна в продължение на много години, при много парламенти, при много правителства и едва ли Иван Искров или неговите колеги от БНБ са допринесли за това, коментира той.

По думите му по случая “КТБ” всички съсредоточиха вниманието си върху контролните органи, изпускайки най-важната вина, а именно вината, която носи мениджмънтът на съответната банка. Банките се управляват от техните управителни съвети, посочи Искров и допълни, че е възможно да има пропуски от страна на Надзора, които, ако съществуват, ще бъдат установени от следствените органи. Той беше категоричен, че в Банков надзор на БНБ работят изключително добри и подготвени специалисти и надзорници не се правят за година-две.

Управителят на БНБ припомни, че на 17 юни м.г. Централната банка заявява пред обществеността, че КТБ е ликвидна и функционира нормално, както целият банков сектор. “Някак си случайно в Българското национално радио – медия, финансирана от данъкоплатците, изчетоха към 11.00 часа един анонимен сигнал по отношение на повдигнатото обвинение на моя заместник – как Искров бил скрил, как му бил отнет достъпът до обществена информация, което драстично увеличи тегленията и в резултат в продължение на няколко дни банката загуби около 1 млрд. лева. При което на 20 юни около 11.45 на обяд ръководството на тази банка поиска да бъде поставено под особен надзор”, обясни той.

Искров подчерта, че миналата година е изготвен проект за спасяването на КТБ, който на 14 юли политическите сили е трябвало да подкрепят. Такава подкрепа не бе получена. Датата беше одобрена след срещи с представители на парламентарно представените сили в 42 НС. “Колегите в Португалия приложиха нашия модел и решиха проблема с тяхната Banco Espirito Santo, а ние обикаляме студията и търсим вината за КТБ”, добави той. Ако един ден президентът прецени, че трябва да се отвори тази стенограма ще се види кой от политиците какви позиции е защитавал. Ние направихме всичко възможно КТБ да заработи и абсолютно всички вложители да имат достъп до парите си, очерта Искров.

В неделята, след като КТБ е поставена под специален надзор, е имало друга среща, на която “беше извършен ужасен опит за дестабилизация на държавата. Тогава имаше опит да се бутне държавата”. И вие си спомняте, че в неделята при президента със силното лидиране на БНБ, с което съм много горд, ние успяхме да съберем всички лидери на политическите сили, за което съм много благодарен и на президента, и успяхме да убедим нашето общество, че това са безпочвени слухове”, припомни той и беше категоричен, че никога при президента не е обсъждана банкова ваканция.

Никой няма право да се разпорежда с българските банки, в това число влизат и банките с гръцки капитал, които са регистрирани по нашия закон и също са български банки, увери Искров. Той дори очерта възможността при продължаване на неразумната политика от страна на г-н Ципрас гръцки капитал да се прехвърли в България и това да се отрази положително на нашата икономика.

В равносметка за работата си като управител на БНБ Иван Искров подчерта, че с КТБ също се гордее, защото тя е била изолирана така, че да не зарази банковата система, каквато опасност реално е съществувала. “Гордея се с това, че преведохме страната си през най-тежките моменти, които бяха в края на 2008-ма до март-април 2009-та, когато буквално не сме спали с колегите. Гордея се с това, че за 12 години направихме много в европейски план, направихме много по отношение на платежните системи, на наличното парично обръщение”, призна Искров и пожела на наследника си да продължи да надгражда и да подпише присъединяването на България към еврозоната.

Цялото интервю можете да видите тук.

 

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: