*Препечатано от Ureport.bg

Преподавателят от НАТФИЗ Иво Драганов ще бъде номиниран за член на СЕМ от парламентарната квота, информират източници от ведомството. Номинацията още не е съобщена официално. Очаква се кандидатурата му да бъде издигната от председателя на парламентарната Комисия по култура и медии Полина Карастоянова. Кандидатурата на доц. д-р Иво Драганов се ползва с подкрепата на председателя на СЕМ Георги Лозанов.

Драганов трябва да замени сегашния член на регулатора Анна Ханджиева, чийто мандат изтече през октомври 2014 г.

Иво Драганов е завършил кинознание във ВИТИЗ, работил е в Студия за игрални филми „Бояна“, в Студията за научнопопулярни филми „Време“, в Студия за телевизионни филми „Екран“, бил е програмен директор на Канал 1 на БНТ, член на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ) – предшественика на СЕМ, директор на телевизиите „Европа“ и ББТ. Сега е преподавател в НБУ и НАТФИЗ.

През 2001 г., като член на медийния регулатор тогава, Драганов подкрепи избора на Иван Бориславов за изпълнителен директор на БНР, отменен по-късно от Върховния административен съд (ВАС).

В СЕМ има още един член с изтекъл мандат – Анюта Асенова, от президентската квота. На 8 май тази година президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаване на Бетина Жотева, която е говорител на МВнР, на мястото на Асенова.

Съветът за електронни медии обаче отложи назначението й до избора на член на СЕМ от парламентарната квота.

Междувременно от БСП се опитаха да запазят статуквото в СЕМ, внасяйки промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), които предвиждат удължаване на приключили мандати на членове на СЕМ. Безпрецедентното предложение обаче предизви бурната реакция на журналисти и специалисти по медийно право и впоследствие не срещна подкрепа в пленарна зала.

Малко преди парламентарната ваканция Георги Лозанов, чийто последен възможен мандат като председател на СЕМ изтича през април 2016 г. – малко преди предстоящия избор на нови генерални директори на БНТ и БНР, заедно с шефката на медийната комисия лансира отново стария проект за промяна на ЗРТ от 2010 г., целящ сливане между БНР и БНТ.

Проектът предвижда създаване на радио-телевизионен холдинг между БНТ, БНР и СЕМ и беше лансиран със съдействието на Драганов, по това време съветник към регулатора.

Как ще се развива медийната регулация в лицето на СЕМ и действията му предстои да видим. Цифровизацията едва ли може да бъде определена като успешен процес, а Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради мултиплексите. Причината беше, че българските власти са ограничили без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара, издавайки пет разрешителни за мултиплекси само с два конкурса през 2009 г.

През април тази година излезе и осъдителното решение на Съда на ЕС, че България е ограничавала конкуренцията при мултиплексите. Все още обаче не е открита санкционната процедура, при която ще трябва да заплатим и глобите.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: