ЦветковДве кандидатури за председател на Сметната палата са внесени в Народното събрание. Днес изтича крайният срок, в който парламентарните групи могат да правят предложения за ръководители на одитната институция.

ГЕРБ и Реформаторският блок са номинирали бившия заместник-председател на Сметната палата Цветан Цветков, показва справка в Народното събрание.

Цветков бе зам.-председател до април миналата година, когато ръководството на Сметната палата бе сменено. Той е отговарял за финансовия контрол върху дейността на политическите партии, ръководил е дейността по планиране и извършване на финансовите одити и одити на изпълнението. След напускането на Сметната палата става член на управителния съвет на БНТ.

Цветан Цветков е магистър по счетоводство от Университета по национално и световно стопанство, бил е директор на “Държавен финансов контрол” към Министерството на финансите и на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Между 2002 и 2003 г. е бил съветник на министъра на финансите.

Другата номинация, направена от депутатите от Патриотичния фронт, е на сегашния член на палатата Горица Грънчарова-Кожарева. Тя е завършила счетоводство в Стопанската академия в Свищов, член е на одитната институция в продължение на два мандата, преди това е била главен експерт в Националната агенция по приходите и зам. главен счетоводител на “Булгаргаз”.

От Патриотичния фронт изтъкват, че “с високите си професионални и морални качества тя е най-подходящият човек за поста”.

Очаква се кандидатите за председател на Сметната палата да бъдат изслушани от парламентарната комисия по бюджет и финанси на заседанието й следващата седмица. Според процедурните правила, одобрени от депутатите преди дни, изслушването ще бъде публично и ще се излъчва в реално време на сайта на Народното събрание.

След това кандидатурите ще бъдат гласувани в пленарна зала с явен вот, като за да бъде избран даден кандидат, той трябва да получи повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Новият председател ще трябва да предложи имена за свои заместници, както и за членове на Сметната палата.

До избора на ново ръководство на одитния орган се стигна, след като в края на януари депутатите приеха промени в закона за Сметната палата, с които върнаха модела на управление от времето на първия мандат на ГЕРБ. По времето на кабинета на Пламен Орешарски бе възприет моделът, при който палатата се ръководи от председател и осем членове. Според новия закон тя трябва да има председател, двама зам.-председатели и двама членове.

Източник: Дневник

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: