Депутати от Патриотичния фронт, БСП, Български демократичен център, АБВ и „Атака“ задействаха процедурата за избор на нов управител на Българската народна банка. Те са внесли в деловодството на Народното събрание предложение за процедурни правила за избор на нов гуверньор на мястото на Иван Искров.

В тях е записано, че номинации се подават 14 дни след приемане на правилата, а кандидатите се изслушват от съответната комисия преди окончателното гласуване в пленарната зала. Това обясни един от вносителите Емил Димитров от Патриотичния фронт. Той добави, че повод за инициативата са започналите тази седмица неформални срещи между кандидата на ГЕРБ за управител на централната банка – експертът от Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев, и представителите на различните парламентарни групи.

“Ако някой от вас има желание да се кандидатира за гуверньор на БНБ, той не знае дори къде да си занесе документите – може да ги даде само на Менда Стоянова (председател на бюджетната комисия – бел. ред), ако я познава”, обясни Димитров. Според него вместо неформални срещи трябва да има ясни правила как се предлагат кандидатите и представят платформите и екипите си. Освен това ясната процедура създавала равнопоставеност между номинираните.

“Всички тук сме се явили на избори, премиерът се е явил на избори, след което е спечелил мнозинство и управлява. Избираме Висш съдебен съвет, главен съдебен инспектор, председатели на КЕВР, Сметна палата и какво ли не, а не ни интересува кой и как ще бъде номиниран и избран, за да управлява банковата система”, коментира Димитров и добави, че целта на внесените правила е не да се пречи, а да се помогне.

Правила

По закон управителят на БНБ се избира от парламента. В закона не е посочено точно по какви правила става това. Според правилника на Народното събрание за тази длъжност, както и за всички останали, чиито титуляри се избират от депутатите, се предлагат процедурни правила за избор, които се гласуват от компетентната комисия. В случая с БНБ това е бюджетната комисия. Номинациите пък се внасят от депутатите, а не по инициатива на евентуалните желаещи да заемат позицията.

По същата процедура след отстраняването на Цветан Гунев стартира и изборът на подуправител, отговарящ за банковия надзор. До гласуване така и не се стигна, тъй като нямаше консенсус в управляващата коалиция за подкрепа на предложения Димитър Костов, който и сега е в управата на централната банка. Той беше номиниран от Искров, тъй като така изисква законът.

Според Закона за БНБ новият управител може да бъде избран не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичането на мандата на настоящия управител. Искров има право да заема поста до 10 октомври, което означава, че може да бъде сменен най-рано на 10 юли.

„Не е маловажно дали новият човек няма да ни накара и заради него да гласуваме няколко милиарда лева. Искаме да има възможност да се чуе гласът на всеки един от нас, а не ГЕРБ непрекъснато да има превес. Да има възможност за равнопоставен избор на бъдещия гуверньор, който ще има огромна власт в ръцете си”, обясни в четвъртък Емил Димитров хода с правилата за избор. Той отказа да коментира кандидатурата на Димитър Радев по същество и обясни, че може и да е най-добрият кандидат, но “не може да го разхождат така по парламентарни групи”. Димитров допълни, че на трите им въпроса кандидатът не е отговорил убедително.

Според Николай Александров от „Атака“ идеята на правилата за избор е именно да не се питат депутатите какво мислят за дадена номинация, а да изразят мнението си формално.

ДПС не се съмнява в опита на Радев, БСП може да има свой кандидат

Междувременно срещите на Димитър Радев с парламентарните групи продължиха и в четвъртък. Сред разговора с депутатите от ДПС бившият финансов министър Петър Чобанав коментира, че няма съмнения в експертизата на кандидата на ГЕРБ.

“Тази среща беше информативна и ще имаме тематично заседание на групата, на което ще бъдат обсъдени отговорите. Естествено, сами виждате по биографията на Димитър Радев, че тя е достатъчно стабилна, има експертни познания и знаете, че ДПС не подхожда политически към подобен избор. Трябва да видим и каква подкрепа би генерирал Димитър Радев за своята кандидатура”, обясни Чобанов.

Колегата му Алиосман Имамов добави, че депутатите от партията са получили достатъчно информация за позициите на Радев относно бъдещия му екип, преструктурирането на банковия надзор, който тотално загуби доверие сред краха на КТБ. По-късно лидерът на партията Лютви Местан каза, че ДПС ще има позиция по кандидатурата на Радев следващата седмица.

БСП е поставила пред Радев въпроса дали ще се ангажира да направи преглед на определени действия на сегашния управителен съвет, информира депутатът от левицата Янаки Стоилов. “Компетентност има, въпросът е, че трябва да преценим специализираната му компетентност“, добави депутатът и не изключи възможността левицата да има своя номинация за поста.

Засега кандидатурата на Радев събира разнопосочни мнения. Чуха се коментари, че биографията му била прекалено семпла, или че е по-скоро макроикономист, а не специалист по банково дело. Сериозни забележки срещу експерта от МВФ обаче засега не се чуват.

Препечатано от mediapool.bg

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!