На заседание на Комисията по бюджет и финанси днес бяха приети процедурни правила за избор на председател на Сметната палата и гуверньор на Българската народна банка. По същото време в Комисията по здравеопазването бяха приети и правила за избор на управител на НЗОК, като предложението за разглеждане на правилата е направено на самото заседание. Основните спорове в Комисията по бюджет и финанси бяха около сроковете за номинации. От ДБ и ПП предложиха сроковете да се удължат от 7 на 14 дни, което не се прие.

По време на обсъждането на правилата за избор на председател на Сметна палата се появи напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. ПП-ДБ критикуваха, че с бързането се нарушава механизма за съгласуване на назначенията в регулаторите, част от управленската декларация на ПП-ДБ, но Теменужка Петкова (ГЕРБ) каза, че Сметната палата не е регулатор и този механизъм не важни за институцията.

Регулярно и упорито (пред последните 8 парламента) при обсъжданията на проекта на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание БИПИ прави предложения за промяна в процедурните правила, по които се избират регулаторни, контролни и надзорни органи от НС. Основната идея на Института е, че трябва да се преосмисли цялостно логиката на провежданите процедури, като гаранция за излъчването и избора на най-подходящите кандидати за съответните позиции. Считаме, че стъпка в тази посока е създаването на Комисия по избор на органи, която да състави график за провеждане на процедурите съобразно изтичащите (в настоящата ситуация и изтеклите) мандати и да подготвя проекти на процедурни правила за избор, които да се внасят за приемане от народните представители. Трябва също така да се предвидят достатъчно дълги срокове за провеждане на процедурите, което да кореспондира пряко с необходимостта предварително да се оцени състоянието на съответните институции и да се направи преценка за профила на търсените кандидати. Минималният стандарт от реквизити, които следва да съдържат процедурните правила, са описани в Единните правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати, подготовка за избор и избор на органи по действащото законодателство. Водещ сред тях е изискването за предоставянето на концепция за управление на органа, за който се кандидатства.

С предложенията на БИПИ за промени в ПОДНС във връзка с избора на органи от 49-ото НС може да се запознаете ТУК.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!