* Препечатано от capital.bg, с автор Гергана Михайлова

Вече почти година въпросът с оставката на управителя на БНБ Иван Искров е на дневен ред и все не се случва. Първо тя беше обвързана от него с разрешаването на казуса около КТБ, после с изплащането на гарантираните депозити, след това и с формирането на стабилно правителство. Сега вече е на път да се изпълни и последното желание на гуверньора – да му бъде намерен заместник. През седмицата в парламента официално беше представена кандидатурата на финансиста от МВФ Димитър Радев, а преди дни интерес към поста прояви и още един човек – Камен Захариев от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който дори има готова концепция за управление на БНБ. И с това като че ли идва краят на безвремието, в което доверието в провалилия се банков надзор (оставен и без ресорен подуправител) беше оставено да ерозира допълнително.

Разбира се, гаранция за дълго обещаваното и дълго исканото оттегляне на Искров няма и последните му изказвания по темата не показват особено желание (“Оставка се подава от гузност или от страх. Не изпитвам нито гузност, нито страх…”). Но по-лошото е, че докато тя се чака (на изпратените до него въпроси през пресцентъра на БНБ не получихме отговор кога), всъщност неформалната процедура по политически сондажи за подкрепа към кандидатите опасно се хлъзна в добре познатото старо русло. Сериите опознавателни срещи дават поле за договорки, които напълно да обезсмислят всяка следваща конкурсна процедура или да я сведат до чиста формалност. Нещо, което е вредно, защото при разклатеното доверие в БНБ, който и да бъде избран да я оглави, ще има нужда от цялата прозрачност още от избирането си, за да може да отстоява независимостта на институцията.Кои са желаещитеИ двамата кандидати са живели дълги години в чужбина и притежават необходимата експертиза, трупана в международни финансови институции. В настоящата ситуация това е огромен плюс, защото минимизира възможността за топли връзки както с политици, така и с банкери. Спазването на дистанция между регулатор и поднадзорните му лица е норма, която в последните месеци се видя нагледно колко брутално е била погазвана около КТБ – първо благодарение на изтеклия от самия Цветан Василев клип, на който той, прегърнат с Искров, пее на семейно тържество в един от своите хотели, после и чрез тетрадките от охраната на сградата на банката, от които се видя, че председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев му е бил от най-честите гости. Затова и всеки, който не е бил част от местния пейзаж, има по-добър шанс да гледа и да действа безпристрастно.

Макар и представен от ГЕРБ, от левицата не крият симпатии към номинацията на Димитър Радев за гуверньор. Немалко депутати го познават лично от годините, когато е работил в Министерството на финансите, и впечатленията им не са избледнели за четиринайсетте години, през които Радев живее в чужбина. Кариерата му в Международния валутен фонд (МВФ) е друг повод за топлото посрещане. В партията имаха възможност да се срещнат с 59-годишния финансист по време на совалките му из парламента, започнали през тази седмица. По време на опознавателните визити той им е представил виждането си за България и еврозоната и е откроил важността на подготвяния Закон за възстановяване и преструктуриране на банки и инвестициони посредници. На въпрос каква е оценката му за работата на сегашния ръководен екип в БНБ Радев дипломатично е отговорил, че предстоящите стрес тестове ще дадат цялостна оценка на финансовата система, в това число и на регулатора.

Участвали в срещите с Радев депутати разказват, че той е оставил у тях впечатлението, че не е на 100% категоричен, че ще участва в конкурса за гуверньор. На този етап финансистът проверявал на каква политическа подкрепа може да разчита, тъй като без широк гръб номинацията му е обречена. Радев внимава да не се ангажира и с политически услуги, които биха му вързали ръцете в бъдеще. Има съмнения, че сред офертите за сделка, които получава, са подкрепа за номинацията му срещу партийна кандидатура за поста подуправител на управление “Банков надзор”. Близки до финансиста твърдят, че Радев не е човек, който би допуснал подобна намеса в кадровата му политика, и че сред позитивните му качества е твърдост в отстояване на позициите му. По техни впечатления той е готов да се върне от Вашингтон в София, защото предстоящите събития във финансовия сектор биха му дали възможност да разгърне професионалните си умения. Като съветник в Международния валутен фонд (МВФ) Радев знае как да проведе стрес тестовете на банките догодина и освен това има контакти и лични познанства с ключови фигури от регулаторните институции на Европейския съюз, с които ще се работи за присъединяването на България към еврозоната.

За другия кандидат-гуверньор на БНБ Камен Захариев коментарите са по-оскъдни, тъй като подходът му към конкурса е по-различен и не минава през официална номинация от управляващите. Той потвърди пред “Капитал” желанието си да работи в БНБ. Добри думи за качествата му като професионалист изказаха от бизнеса. Банкери намират, че номинацията му е добра и най-малкото ще осигури легитимност на предстоящия конкурс, защото ще даде възможност за избор между двама кандидати. Има обаче притеснения, че номинацията му може и да не влезе в Народното събрание, тъй като Захариев има германско гражданство, а законът изрично изисква българско. Това обаче лесно може да бъде преодоляно – с промяна в закона или с отказ от чуждото гражданство.

И как да бъдат избирани

Всъщност промени в закона така или иначе се подготвят. Във вторник депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова каза в парламента, че се работи по изменения в нормативната уредба, която да подсигури на следващия гуверньор пълен 6-годишен мандат на поста, тъй като, ако наследи Искров сега, първо ще трябва да доизкара мандата му и през октомври да се кандидатира наново. Това крие значителен политически риск и със сигурност би отблъснало и малкото кандидати за поста.

В четвъртък депутати от Патриотичния фронт внесоха в Народното събрание проект на процедурни правила за избора на следващия управител на БНБ. Те предвиждат номинацията да се издигне от група народни представители, които я внасят в комисията по бюджет и финанси. Там трябва да се проведе изслушване на кандидата, който има 10 минути да се представи и после няколко пъти по 10 минути, за да отговаря на въпроси. Такива могат да задават не само участващите в комисията депутати, но и представители на граждански организации и медии. След Q&A сесията с кандидата комисията съставя становище за кандидата и го препраща към депутатите в пленарна зала, където също има задаване на въпроси към него и гласуване на номинацията му. Той трябва да събере поне 50% от вота, за да се счита изборът му за валиден. Самите номинации ще могат да бъдат подадени 7 дни след одобрението на процедурните правила за избора. Това означава, че официалното представяне на Димитър Радев и Камен Захариев може да стане още в средата на юни. Време, достатъчно и за поправка на Закона за БНБ, но далеч недостатъчно за провеждане на истински открита процедура.

Ако вместо месеци наред да се търси политически приемлива и същевременно експертна кандидатура, бяха подготвени промени, с които да се направи истински конкурс и да се изслушат и защитят стратегии, вероятно новият управител, който и да е той, щеше да може да стартира с много по-голям кредит на доверие, докато сега ще трябва да си го извоюва с решителни действия.
Вторият важен изборДокато интригата за наследника на Искров вече изглежда предрешена, остава голямата неизвестна кой ще е ключовият подуправител на БНБ, който ще отговаря за управление “Банков надзор”. “В момента има два варианта за поста. Единият може, но не иска. Другият иска, но не може”, коментира представител на банкерските среди, който е в течение на онова, което се прави за намиране на подходящ надзорник в сектора. През януари се направи опит на тази позиция да бъде преместен Димитър Костов, който е начело на управление “Банково”. Номинацията му обаче не събра политическа подкрепа и така и не се стигна до гласуването й. Костов е стар познайник на Димитър Радев – двамата са работили заедно във финансовото министерство и поддържат много добри колегиални отношения. Според банкери с неуспеха от януари шансовете на Костов като шеф на банковия надзор са проиграни.Другият претендент Радослав Миленков едва ли ще бъде предложен за позицията, след като преди седмица получи пълен 4-годишен мандат начело на Фонда за гарантиране на влоговете в банките – пост, който се счита за трамплин към БНБ, така че относително младият финансист запазва шансовете си за в бъдеще.

Междувременно е лансирана нова идея, която на този етап звучи като спасителна – одиторът Валя Йорданова, основател на счетоводната къща “Афа”. Финансистката има впечатляващо CV: била е съдружник в “Ърнст енд Янг”, сътрудник на “Делойт и Туш”, консултант в данъчен отдел на Министерството на финансите. През 1991 г. е изпратена от държавата да специализира в Лондон по въпросите на одита и да пренесе опита на големите международни счетоводни фирми при установяване на одиторското законодателство и практика в България. Няколко години по-късно е консултант на Световнaта банка по проект за усъвършенстване на счетоводното и одиторското законодателство и практика в България. Основаната от нея фирма бе сред наетите да извършат одит на КТБ след поставянето на банката под специален надзор, така че тя е добре запозната със случая.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: