Българският институт за правни инициативи изпрати писмо до Комисията по бюджет и финансии на Народното събрание във връзка с избора на управител на Българската народна банка. Утре (04.06.2015 г.) в Комисията ще се разглежда проект за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. В писмото си БИПИ настоява за обстойна проверка на кандидатите, включително и на имотното им състояние. Приложено към писмото е и проект на декларация за имотно състояние и произход на средства за придобиване на имущество, който да бъде приложен в изискуемите за попълавне и публично представяне документи на номинираните за управител на Българска народна банка.

 

Относно: Проект за решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.

 

Български институт за правни инициативи (БИПИ) е неправителствена организация, която от 2008 г. работи за налагане на принципите на върховенство на правото и практиките на доброто управление. При осъществяване на всичките си проекти Институтът се стреми да налага демократични стандарти за прозрачност и отчетност.

В момента ние осъществяваме проект „Инициатива за прозрачни парламентарни назначения“. Чрез него се опитваме да отговорим на обществените очаквания за прозрачност на Народното събрание при назначаването на висши държавни служители, от чиито решения зависи функционирането на цели обществени системи. На този етап, екипът ни е изготвил Единни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати, подготовка за избор и избор на органи по действащото законодателство. Документът представлява „идеален“ модел за провеждане на назначения, гарантиращи прозрачност, почтеност и отговорност на назначаващия орган, който беше изпратен до 43 НС в началото на неговия мандат.

Именно във връзка с проекта за дневен ред за заседанието на Комисията по бюджет и финанси на 04.06.2015 г., т.5 Проект за решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание се обръщаме към Вас с предложение да прегледате отново текстовете от Единните правила, визиращи проверките, които следва да бъдат извършени на кандидатите. Значението на избора на Управител на БНБ не се нуждае от обяснение и именно поради това е важно НС да създаде конкурентна среда, публичност и прозрачност на процедурата.

Процедурните правила са нормативната рамка, които на база на принципите на меритокрацията, следва да гарантира честно състезание и избор на най-подходящия от кандидатите.

Конкретно, предлагаме на Комисията по бюджет и финанси да бъде проактивна във връзка с чл. 89, ал. 5 и да изиска от кандидатите попълването на декларация относно имущественото и имотно им състояние (Вж. приложение). Подобна декларация се подава, например, от кандидатите за председатели-административни ръководители на съдилищата пред Висшия съдебен съвет и в този смисъл е установена институционална добра практика.

Извършването на задълбочена проверка на нравствените и професионални качества на кандидатите изисква Комисията да отправи питане до релевантни институции, например Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, за становище относно съществуващи или висящи производства или проверки срещу някого от кандидатите, които да служат на народните представители за вземане на решения на база на проверима информация. Предварителното проучване е изключително важен елемент от процедурата по назначаване, тъй като то би отхвърлило всякакви съмнения относно качествата на кандидатите и по този начин би придало на избрания управител на БНБ допълнителна легитимност, в ходя на усилията за повишаване на доверието в институциите.

В подкрепа на работата на Комисията, БИПИ изпраща модел на декларация за имущественото и имотно състояние на кандидатите.

Експертите на Института са на разположение за обсъждане и на други въпроси относно процедурните правила.

 

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: