RebusFINALБИПИ изпрати становище до Народното събрание във връзка с внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси от народните представители:   Мая Манолова,  Кирил Добрев и  Атанас Зафиров.

В писмото Институтът заявява подкрепа към законодателни инициативи, стремящи се да наложат високи стандарти в изпълнението на процедури по избор на висши държавни служители, предвид и заостреното обществено внимание към парламентарните
назначения.

БИПИ посочва, че е важно

нормативно да се регламентират основните изисквания за ефективно провеждане на изборната процедура. Така се гарантира, че всички органи по назначаването в еднаква степен ще се съобразят с тях – което ще внесе и нужното доверие в избрания кандидат. Не бива да забравяме, че съмненията в легитимността на една процедура впоследствие могат да рефлектират върху имиджа на целия орган.

Становището подчертава, че за да се засили съдържателността на процедурата за избор на членове на КПУКИ е необходимо императивно да се уредят следните ключови моменти:

  • достатъчно дълъг срок за издигане на кандидатури, проверка на
    кандидатите, изслушване и назначаване (не по-малък от 6 месеца);
  • въвеждане на изискване за публично представяне на концепция
    на кандидатите за управление на органа;
  • изчерпателна проверка на професионалните и нравствени
    качества на кандидатите от съответния органи

Към пълния текст на становището: Становищe ЗИД ЗПУКИ 27022015

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!