ОТВОРЕНА ПОЗИЦИЯ

 

Във връзка с процедурата за избор на председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от Народното събрание на Република България, Български институт за правни инициативи остро възразява срещу опитите на парламента да изключи неправителствения сектор, медиите и обществото от възможността за гражданско участие в процедурата по избор на КЗК.

Комисията по икономическа политика и туризъм е свикала свое заседание на 09.03.2016 г. от 14:00 ч., на което ще изслуша кандидатите за ръководство и членове на КЗК. Обявлението за заседанието е публикувано днес, 07.03.2016 г., на интернет страницата на Народното събрание. В същото време, Процедурните правила за избор на КЗК (раздел II, т.3), указват тридневен срок от датата на публикуване, в който НПО и медии могат да изпращат становища или въпроси до икономическата комисия на парламента. На практика, парламентът не изпълнява този срок, с което лишава граждани и организации от участие в процедурата

.              Поведението на Народното събрани напълно противоречи на принципите на доброто управление и няма общо със стандартите за прозрачност, отчетност и отговорност, за които от БИПИ се застъпваме систематично. Невъзможността на граждани да осъществяват макар и минимален мониторинг на избора на състава на Комисията за защита на конкуренцията, чиято дейност засяга цялото българското общество , е категорично доказателство за предрешеност на избора. Без значение дали скъсяването на сроковете и бързането е „техническа грешка“ или преднамерено действие, то е недопустимо от гледна точка на публичността на процедурата. Нещо повече, концепциите на кандидати все още не са достъпни на интернет страницата на Народното събрание (към 07.03.2016 г., 13:00 ч.).

Напомняме на Народното събрание, че то многократно е поемало ангажименти за повишаване качеството на процедурите за избор на висши държавни длъжности. Очакванията на гражданското общество към парламента са изключително високи, а 17 неправителствени организации още през 2015 г. се обединиха в Позиция за прозрачни парламентарни назначения.

Призоваваме Комисията за икономическа политика и туризъм да отмени свиканото заседание на 09.03.2016 г., с което да даде възможност на заинтересовани лица да участват в процедурата. Удълженият срок все пак би бил минимален жест на желание от страна на икономическата комисия за повишаване доверието на обществото в институциите.

 

Български институт за правни инициативи

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: