Румяна Тодорова, Сн.БГНЕС


Румяна Тодорова, Сн.БГНЕС

Управителят на здравната каса Румяна Тодорова, чийто мандат изтича в четвъртък, ще продължи да управлява институцията да избора на нов титуляр от Народното събрание. Здравният министър Петър Москов и председателят на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев увериха, че правни проблеми за работата на касата няма да възникнат.

Преди два дни самата Тодорова алармира, че от петък няма право да подписва документи, което постави под въпрос сключването на договори с лекари и лечебни заведения.

Москов обаче заяви пред депутатите от здравната комисия, че правен вакуум няма и според договора за управление на Тодорова мандатът й се удължава да избора на нов титуляр. “Наистина нека не превръщаме края на един мандат в драма”, призова той.

Тонев също коментира, че няма проблем Тодорова да продължи да изпълнява длъжността и може да подписва документи след одобрение от Надзорния съвет на касата.

Тонев коментира, че кандидатите за поста управител са трима като единият е Румяна Тодорова, а другите двама са мъже.

Неофициално депутати от здравната комисия коментираха, че за поста се спрягат още старият кадър на НЗОК Глинка Комитов, който е бил нейн зам.-директор и директор на столичната каса, и зам.-председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

През следващата седмица Народното събрание трябва да приеме процедурни правила за избор на шеф на НЗОК.

Бюджетните лимити на болниците застрашават заплатите

Депутати предупредиха здравният министър, че с тазгодишните лимити на болниците, според които те трябва да се вместят в 95% от миналогодишните си бюджети, някои лечебни заведения ще бъдат изправени пред невъзможността да плащат заплатите на персонала си.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Петров даде пример с голяма болница, изпълняваща спешност, на която от години НЗОК е фиксирала бюджет от 1 100 000 лева, тя реално изработва 1 600 000, а фонд работна заплата е 1 050 000 лева. “Какво да прави този болничен мениджър”, попита той. Красимира Ковачка от БДЦ също коментира, че в малките общински болници предвиденият от касата бюджет на 95% отива за заплати.

Депутати коментираха още, че през тази година минималната заплата се покачва на два пъти, което допълнително ще утежни ситуацията.

Хасан Адемов от ДПС предупреди, че лимитите ще доведат до нови дългове на болниците.

Здравният министър обаче заяви, че ще приеме упреците ако мениджър на голяма болница излезе и каже, че е поставен в невъзможност да работи при тези условия и си подава оставката, тъй като пациентите ще страдат. “Ей, богу, такъв човек няма и аз съм готов да поема отговорност, че няма и да има”, каза той. Москов заяви, че всеки болничен мениджър, който не може да се справи, ще бъде заменен от друг, който може. Той отново посочи, че голяма част от разходите на болниците изобщо не отиват за лечебна дейност.

“Трябва да се краде по-малко в болниците”, обобщи той.

Източник: Mediapool

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!