6796317362_b860514ba4_k

Направихме преглед на статистиката за този парламент. Огромното мнозинство от назначенията, които са направени, не са имали правила, цялата процедура се е развила в рамките на един ден, тоест не е имало абсолютно никаква възможност за гражданско участие, абсолютно никаква възможност за прозрачност, за предварителна проверка но качеството на кандидатите. Това именно искаме да променим.

 

 

Това каза за предаването “Преди всички“ по “Хоризонт“Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи. БИПИ започва проект “Инициатива за прозрачни парламентарни назначения”. Ще се фокусираме върху процедурите за избор на хора в органите с определящо значение за демокрацията и върховенството на закона, както е например ЦИК, уточни той.

Имаме опит за това, че гражданският натиск работи за приемане на правила. Сега работим за това те да се прилагат по начин, който да застави политическите партии да разберат, че цената за пускането на някакви хора, които не е ясно откъде са се появили и как се е стигнало до тяхната номинация, е доста висока.

Иванов коментира и назначенията на магистрати от политическите квоти:

От световния опит личи, че с времето политическите партии се научават, че е много по-добре да правят предварителната селекция прозрачно и това им носи политически бонуси. Нашите политически партии малко бавно учат, но се надяваме с този проект да им помогнем.

Иванов изтъкна, че след избора на Пеевски за шеф на ДАНС и оставката му кандидатурата на Владимир Писанчев за поста не е била убедителна. Процедурата за главен съдебен инспектор показва, че съдийската общност е готова да поеме своята отговорност за Инспектората, но самите кандидати не са сигурни, че искат да влязат в несигурна ситуация с неясни намерения на политическите партии.

Източник: БНР

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: