*Препечатано от Капитал, автори Велина Господинова и Георги Желязков

Парламентът избра в сряда петимата членове на Фискалния съвет, като за пореден път това стана чрез задкулисни договорки между парламентарните групи в Народното събрание. Новата структура се създава по европейски регламент с изискването да е независим орган, който да следи изпълнението на бюджета и да е коректив на Министерството на финансите. В нея влязоха основно партийни кадри и хора със спорна репутация. Така се очертава и Фискалният съвет да работи по-скоро като политически, а не експертен орган.

За негов председател беше избран бившият депутат от ГЕРБ Борис Грозданов, а за членове – бившият зам. финансов министър от НДСВ Любомир Дацов, неуспелият кандидат за управител на БНБ Григорий Вазов, бившият депутат от ДПС Юнал Тасим и издигнатата от БДЦ на Ковачки Дора Андреева, бивш зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов, впоследствие отстранена.

От състава на съвета отпадна икономистът Георги Ганев – един от малкото доказани макроикономически експерти. Беше отхвърлен и кандидатът на БСП – икономистът Димитър Иванов.

“Да създават комфорт”

Още преди гласуването от БСП изразиха подозрението си, че в съвета ще влязат предварително уговорените кандидати, като тяхната роля ще е “да създава комфорт на финансовото министерство”. “Ако допуснете създаването на такъв проправителствен орган, той само ще създава комфорт на Министерството на финансите, вместо да изпълнява ролята си на независим и прозрачен орган. На практика се обезсмисля създаването му, въпреки че е приет по силата на европейски директиви”, коментира Янаки Стоилов от БСП. Днес Народното събрание е изправено пред риска да “натамани” по брой гласове състава и да бъде игнорирана опозицията”, заяви председателят на партията Михаил Миков.

Освен тях двамата други желаещи да вземат отношение в пленарната зала по предложените кандидатури нямаше и това допълнително подхрани впечатлението, че изборът е предварително договорен между парламентарните групи. Това се видя и по време на самото гласуване.

С гласовете на депутатите от почти всички парламентарни групи бяха избрани предложеният от ГЕРБ Борис Грозданов и Любомир Дацов, предложен от партията “Движение България на гражданите” на Меглена Кунева, на която е бивш съпартиец в НДСВ. Двамата бяха издигнати и за председател, но при гласуването Грозданов събра най-много гласове.

Другият кандидат от групата на реформаторите, издигнат от депутати от ДСБ – Георги Ганев, не получи достатъчно подкрепа, тъй като при гласуването повечето депутати от ГЕРБ се въздържаха. За сметка на това представителите на партията на Бойко Борисов масово подкрепиха кандидатурите на Патриотичния фронт и на БДЦ – Григорий Вазов и Дора Андреева. С гласовете на ГЕРБ беше избран и кандидатът на ДПС Юнал Тасим. Кандидатурата на икономиста Димитър Иванов, номиниран от БСП, също не беше подкрепена. След като от БСП предложиха прегласуване и то потвърди първоначалния вот, социалистите напуснаха пленарната зала.

След избора от ГЕРБ и Патриотичния фронт оправдаха вота си срещу Георги Ганев с това, че от Реформаторския блок не са се обединили около една кандидатура, а са излъчили две. Това отново показа, че Фискалният съвет не е избран според качествата на кандидатите, а по предварително политическо договаряне. Доказателство в тази посока е и обяснението от ГЕРБ, че са подкрепили кандидата на Патриотичния фронт Григорий Вазов срещу това депутатите от ПФ да подкрепят бюджета.

След отпадането на кандидатурата на Георги Ганев лидерът на ДСБ Радан Кънев напусна пленарната зала и отказа коментар. “Защо изобщо правим тези изслушвания на кандидатите, като след това изборът става на базата на договорки, а не на базата на това как кандидатите са се представили и какви качества имат”, заяви депутатът Мартин Димитров, но не стана ясно към кого е отправен въпросът му.

Неофициално представители от Реформаторския блок заявиха, че очевидно от формацията на Кунева са водили “сепаративни” разговори с ГЕРБ за подкрепа на техния кандидат. Той беше подкрепен от всички парламентарни групи без “Атака”. Пак според депутати на практика ГЕРБ са успели да прокарат още една своя кандидатура освен тази на Грозданов – на Дора Андреева. Тя беше номинирана официално от формацията на бизнесмена Христо Ковачки БДЦ, но се смята, че неофициално зад нея стои председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Кандидатите

Любомир Дацов е определян от колегите си като експерт, познаващ в детайли бюджетната система. Голяма част от кариерата му преминава в Министерството на финансите, като е бил зам.-министър в две правителства – на Сакскобургготски и на тройната коалиция. Дацов беше и общински съветник от НДСВ в Столичния общински съвет.

Георги Ганев е независим икономист и директор на икономическата програма в Центъра за либерални стратегии. Повече от 10 години преподава в Стопанския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Като изключим тези две кандидатури, останалите изглеждат като чисто политически предложения. Кандидатът на ГЕРБ Борис Грозданов е бивш депутат от партията в 41-ото Народно събрание. Като член на парламентарната комисия по бюджет и финанси той предложи пенсиите да бъдат облагани с данък общ доход. След “смъмряне” от страна на премиера Бойко Борисов тази идея отпадна.

Предложеният от Патриотичния фронт Григорий Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. Той бе предложен и за гуверньор на БНБ, но не бе одобрен от депутатите. Известен е и като Велик майстор на една от масонските ложи в България.

Предложението на ДПС Юнал Тасим също трудно може да бъде определен като независим. Той е бил народен представител в три парламента, а в правителството на  Пламен Орешарски бе назначен за зам.-министър на икономиката. Тогава се наложи специална промяна в устройствения правилник на ведомството, тъй като първоначално бяха предвидени четири места за заместници, а той беше петият.

Номинацията на тримата депутати от БДЦ за член на Фискалния съвет е Дора Андреева, която е била зам. финансов министър в правителството на Иван Костов, отговарящ за данъчната политика, но впоследствие отстранена. Единствено АБВ нямаше свой кандидат.

 

За Фискалния съвет

Фискалният съвет е нова структура, създадена с идеята да бъде независим орган, който да следи изпълнението на бюджета и да бъде коректив на Министерството на финансите. Неговият 5-членен състав се избира от Народното събрание за срок от 6 години. Именно тук изникват обаче и съмненията доколко членовете на този съвет наистина ще бъдат независими и експертни, а не политически кандидатури.

Най-важната функция на съвета ще е да наблюдава спазването на числовите фискални правила в бюджета. В рамките на процедурата по съгласуване и внасяне на държавния, здравния и социалния бюджет съветът ще изготвя мотивирано становище и препоръки. Те трябва да са готови и предоставени на председателя на Народното събрание не по-късно от 14 дни след внасянето на законопроектите в парламента.

Сред другите цели на съвета са и “повишаване на качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози чрез извършване на безпристрастна оценка, основана на обективни критерии”, както и “повишаване на прозрачността и информираността на обществото за фискалното управление на страната”.

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: