В дневния ред на заседанието на Комисията по бюджет и финанси за 27.07.2017 г. /вторник/ е включена точка за обсъждане и гласуване на Процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, и на кандидат за заместник-председател, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, на Комисията за финансов надзор, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Проектът на решение не е наличен на уеб-страницата на Народното събрание.

По закон заместниците на председателката на Комисията за финансов надзор, Карина Караиванова, се избират по нейно предложение.

Напомняме, че неправителствени организации реагираха остро срещу отказа на Народното събрание да подложи на избор повече от един кандидат, какъвто бе случая с избор на заместник-омбудсмана. Въпреки че Мая Манолова внесе повече от една кандидатура, Народното събрание върна предложенията й с настояване да се спре на една.

На практика това е отказ от страна на Народното събрание да осигури конкурентност при избора на висши държавни служители и опорочава процедурата. За сметка на това, в Закона за Комисията за финансов надзор, чл. 5, ал. 4 се казва, че: “Нарушенията при избора на член на комисията не опорочават нейните решения.”

Ще следим отблизо процедурата, предвид обществената значимост на надзорния орган.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: