Този петък (18 септември) Народното събрание ще гласува процедурните правила за избор на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

В края на декември изтичат мандатите на всичките десет инспектори, а според Закона за съдебната власт изборът трябва да се проведе не по-късно от един месец преди изтичането на техния мандат.

Според проекта на правилата за избор депутатите ще имат 10-дневен срок за номиниране на кандидати. Неправителствени организации, както и висши училища и научни организации ще могат да предлагат своите номинации на народните представители.

В проекта на правилата е записано, че от кандидатите ще се изсисква: писмено съгласие за участие в процедурата; подробна автобиография; копие от диплома за завършено висше юридическо образование; декларация, че не са налице обстоятелства по чл. 18, ал.1 от Закона за съдебната власт, както и удостоверение, че кандидатът отговоря на изискванията за стаж съгласно чл. 42, ал. 3 от ЗСВ; свидетелство за съдимост; удостоверение от Национална следствена служба. Също така всеки кандидат ще трябва да предостави на Комисията по правни въпроси концепция за работата си като инспектор в Инспектората към ВСС и декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото си. В сравнение с другите процедури по избор на кандидати за всиши държавни служители, които 43-то Народно събрание проведе, тук са налице доста сериозен комплект от документи, които трябва да бъдат предоставени.

В Закона за съдебната власт се казва, че за инспектори се избират лица, които имат и най-малко 12 години юридически стаж, като за петима от инспекторите в рамките на този стаж се изискват и най-малко 8 години, а за останалите петима – най-малко 5 години като съдия в окръжен или апелативен съд, във Върховния касационен съд или Върховния административен съд, прокурор в окръжна или апелативна прокуратура, във Върховната касационна прокуратура или Върховната административна прокуратура или следовател в Националната следствена служба или в окръжен следствен отдел.

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: