Начинът на избор на управител на БНБ е свързан с доверието на гражданите в институциите, което е изключително ниско. Това коментира пред Радио „Фокус“ Теодор Славев от Българският институт за правни инициативи. Според него за обществото е важно да знае какви личности се назначават на висши държавни позиции. Славев бе категоричен, че институцията на Българска народна банка е една от най-важните в страната.

„По начина на избор, ако се върнем в практиката на 42-рото Народно събрание сме имали назначения и за 15 минути. Тези назначения са пряко свързани с институционалното доверие на гражданите, което имат в институциите“, коментира Славев.

По думите му според множество изследвания то е критично ниско.
„Нашето опасение е това да не се случи и с управителя на БНБ. Не мисля, че начинът по който ще бъде извършена процедурата ще създаде условия за легитимност при избора на председател“, допълни Теодор Славев. Той поясни, че трябва да се направи проверка между декларираното имуществено положение, данните във всички публични регистри и други установени официални документи. Теодор Славев каза още, че бързането за избор на управител на БНБ създава усещане на предрешеност на избора и съмнения за съществуването на политически договорки.

Препечатано от Радио “Фокус”

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: