Музиканти от Софийската филхармония протестират срещу непрозрачните директорски конкурси на Рашидов

Три синдикални организации в Софийската филхармония, подкрепени от федерациите на работещите в културата в КНСБ и КТ “Подкрепа”, излизат на протест срещу “конкурсите, обявени в последния момент” и непрозрачната процедура за избори за директори на културните институти на Министерството на културата. На пресконференция днес музикантите поискаха спиране на насроченото в петък събеседване за ръководител на Филхармонията и промяна в Наредбата за избор на директори на културни институти, с която изслушванията, концепциите и резултатите на кандидатите да станат публични.

Конкурсът е обявен ден след като правителството подаде оставка

посочи Николай Куманов, председател на синдикалната организация на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) в Софийската филхармония. Според музикантите спешното провеждане на конкурса в месеците след като правителството подаде оставка, пораждат съмнения за кадруване в последния момент. В новото събеседване участват трима от кандидатите в конкурса от април 2015 г., които тогава бяха отхвърлени, плюс едно ново име – дългогодишният директор на Русенската опера Найден Тодоров. Според музикантите това създава усещане за предрешеност. Още повече че въпреки многобройните им молби и сигнали

Рашидов отказва да публикува оценъчните карти от предишния конкурс

В момента филхармонията се ръководи от служебно назначената директорка Светлина Терзиева-Ангелова. Тя бе кандидат в предния конкурс, който завърши през април 2015 г. с нулев резултат – “нито един от кандидатите не бе събрал достатъчен брой точки”. Как точно са набрани тези точки обаче министерството отказва да разкрие. Нито анкетните карти, нито имената на назначените от министъра в комисиите лица стават публично достояние след конкурсите – дори по Закона за достъп до информация.

Министерството чака 9 месеца, за да направи нов конкурс, и 3-4 години, за да обяви такъв в Музикалния театър. Щом отказва да отваря резултатите, у всички остава съмнение за нечестна игра, посочиха музикантите. Те поискаха концепциите на кандидатите да бъдат достъпни по време и след конкурса, събеседването да бъде излъчвано онлайн, а оценките – публикувани. Синдикатите изразиха готовност да протестират в петък, 20 януари от 10 ч. пред Министерството на културата, когато ще се проведат и двата конкурса. Те са изпратили писмо до МК и сигнал до омбудсмана Мая Манолова.

Министерството: Конкурсът ще се проведе, не е в последния момент

На въпроси на “Дневник”, пратени преди пресконференцията на синдикатите, ведомството на Рашидов
отвърна, че конкурсът бил обявен на 9 ноември, но обнародван едва на 14 – денят, когато Борисов депозира вече заявената си оставка. Министерството пише и че получило писмо от други членове на Филхармонията в подкрепа на конкурса, но не уточнява колко души застават зад него. На днешната среща синдикалните организации посочиха, че са легитимно избрани и представляват 50% от работещите в културния институт. Те поискаха успешният сезон на оркестъра да не бъде прекъсван от ново ръководство. Стана още известно, че един от последните спешни ремонти на сградата на филхармонията се изплаща от фонд “Работна заплата”, защото Министерството не е превело на Филхармонията обещаните средства.

След оставката на правителството Рашидов е обявил и конкурс за директор на Центъра за подводна археология в Созопол, както и за редица административни длъжности в министерството.

Публикацията е на Дневник с автор Анна Благоева и е публикувана на 19 януари 2017 г.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: