*Препечатано от блога на Благовета Кенарова

От юни 2014 досега българската банкова система претърпява най-големия си крах  след управлението на Жан Виденов  (1996/7).  Аферата КТБ и всички последствия от нея доведоха до сериозна криза на доверие в надзорните държавни институции.  Действията на банковия регулатор БНБ, предприети от сегашния състав на  управителния ѝ съвет, са  доказано неефективни. Управителят на БНБ Иван Искров, въпреки цялата власт, която му дава законът за БНБ,  за да се противопостави официално на негативната перспектива за банковата стабилност на България , не реагира адекватно и с това си поведение подпомага  сериозните ѝ  сътресения.

Не така мисли, обаче, главният прокурор Сотир Цацаров : Иван Искров или който и да е управител на БНБ няма правомощията да контролира и управлява банковия надзор” . Според главния обвинител,  законът за БНБ е конструиран така, че прокуратурата не може да повдигне обвинение на управителя на БНБ Иван Искров за КТБ и гуверньорът на централната банка формално не носи никаква отговорност за неупражнения банков надзор върху кредитната институция.

Това твърдение се оказа много удобно за Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси  в парламента и представител на парламентарното мнозинство. Вместо да коментира дали Законът за БНБ е адекватен за определяне на вина при казуси като КТБ и да предложи необходимите законодателни промени, тя убедително информира обществото по БНР,  че Искров не носи никаква вина за казуса КТБ, но според нея, той, като гуверньор на Централната банка е допуснал по един или друг начин фалит, което е достатъчно, за да си подаде оставката.

Според  Красен Станчев от Института за пазарна икономика и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“,  отговорността по казуса КТБ очевидно принадлежи единствено на банковия надзор, а Искров очевидно е понесъл своята политическа и морална отговорност.  На каква база са направени тези „очевидни“ изводи, остава загадка.

И така – оставката на Иван Искров към днешна дата, 21.06.2015 – една година след затварянето на КТБ, все още не е факт. И не е ясно дали ще бъде. Мандадът му изтича на 10 октомври тази година. От БНБ много категорично в прессъобщение дадоха да се разбере,  че няма да допуснат политически натиск по темата.

Има нещо шизофренно във всичките тези твърдения. Не може банковият регулатор БНБ да е неглижирал функциите си по отношение на надзора на КТБ, което води до милиарди загуби публични средства, а в същото време – по закон управителят на БНБ  през цялото време да е бил страничен наблюдател. И по кой закон, моля?

Според  Закона за БНБ: „Чл. 2 (6) Българската народна банка осъществява надзор бърху дейността на другите банки в страната с оглед поддържане стабилносттана банковата система и защита интереса на вложителите“.

Надзорът върху банковата система се осъществява от ръководителя на управление „Банков надзор“ самостоятелно и независимо, но това категорично не означава безконтролно. Тази независимост е необходима, за да се гарантира избягването на конфликт на интереси в направлението и разделение на отговорностите (segregation of duties). Информация за дейността на управление „Банков наздзор“ задължително се обсъжда на заседание на управителния съвет на БНБ, свикван от управителя най-малко един път месечно (чл. 15 (1) ), където  надзорът върху банките е част от дневния ред (чл. 16, 15.&16.).

Как точно в този случай, ако е спазен законът, Искров като управител на БНБ, както и останалите членове на УС са останали неинформирани и неангажирани с аферата КТБ? Нима има трезвомислещ човек, който предполага, че при огромния обществен интерес по темата,  ръководителят на „Банков надзор“ Цветан Гунев  се е барикадирал от закона и самостоятелно е вземал всички решния? Или,  след отстраняването му, резултат от големия обществен натиск, заместничката му, Нели Кордовска, е останала незабелязана с  участието си в скандални банкови схеми? Има ли тук съществено нарушение на служебните задължения на членовете на УС на БНБ, начело с Искров? И кой пречи на Парлмента да изпълни правомощията си според  според чл.14 (1) от Закона за БНБ и да прекрати предсрочно правомощията на членовете на УС, ако са признати за виновни за съществено нарушение на служебните задължения?

Защо 43-то народно събрание, въпреки доказаната липса на капацитет по банковите въпроси (комисията КТБ), не намери експерти, които да прочетат внимателно Закона за БНБ и да го коригират не само откъм мандат при избирането на нов управител на БНБ?

Не са ли достатъчно абсурдни членове от закона, като:

Чл.11 (3) (Изм. – ДВ, бр. 10 от 2005 г.) За членове на управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело.

Какъв е измерителят на „високи нравствени качества“? И може ли един човек да е изтъкнат професионалист едновременно в  сферата на икономиката, финансите и банковото дело?  Това изискване прави невъзможен изборът на нов управител и членове на УС на БНБ, защото такива хора просто не съществуват.  Може би някой от потенциалните 4 кандидати за управител на БНБ, рекламирани напоследък от политиците,  да покрива тези изисквания на закона, но поради липса на информация обществеността няма как да знае това.

Чл. 23 (3) Трудовото възнаграждение на служителите на банката се определя от управителния съвет, но то не може да е по-ниско от средното възнаграждение на служители със съответните функции в други банки в страната

Това е недопустимо сравнение между  различни субекти, каквито са националната банка и търговските банки, нямащи нищо общо помежду си. Националната банка има надзорни функции и е на бюджетна издръжка, а търговските банки са частни, които генерират печалба/загуба. Кой определя възнаграждението на членовете на управителния съвет на БНБ? Според чл. 23 (3), това правят самите те. Това не е ли конфликт на интереси?  С кои точно позиции от търговските банки се съпоставят те?  И къде и в кой закон пише, че възнагражденията на управителя и останалите членове на УС на БНБ са тайна? Как може заплатите на президента, премиера и председателя на парламента да са публични, а заплатите на УС на БНБ да  се пазят в тайна?  Нормално ли е, един служител на бюджетна издръжка, какъвто е управителят на БНБ, да има по-висока заплата от тези, на изброените три най-високи длъжности в държавата? Според неофициална информация, разпространяваща се в публичното пространство,  месечната заплата на Искров е от порядъка на 30хил до 90 хил лева.

Има и още доста въпросителни в закона за БНБ, като например  относно „другите трима“ членове на управителния съвет на БНБ, които се назначават от президента. Тяхното присъствие в управата на БНБ не е достатъчно добре аргументирано.  Законодателят е длъжен да прецизира всичко това в един нов проект за Закон за БНБ преди да премине към избор на нов управител. В противен случай, разликата между новия управител на БНБ и Искров ще бъде само в козината.

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: