За близо 10 минути приключи изслушването на единствения кандидат за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Розалин Трендафилов. Към досегашния заместник на административния ръководител на Окръжна прокуратура Хасково не беше зададен нито един въпрос от залата, след като прокурор Трендафилов изчете концепцията си за поста. Преди това Общото събрание на прокурорите избра председател на събранието – прокурор Виктор Малинов от Върховната административна прокуратура, мандатна и избирателна комисия и членове на избирателните секции и гласува изслушването на кандидата да е в рамките на 15 минути. Първото предложение – да не се ограничава времето за изслушване, бе подкрепено само от 80 от присъстващите прокурори, за ограничаване на времето в рамките на 15 минути гласуваха 292 обвинители.

Това е първият избор на член на ВСС по новите правила, предвидени в Закона за съдебната власт, като изборът се провежда в две поредни съботи. Днес бе предвидено изслушването на кандидата и отговорите на евентуално зададените към него въпроси, а другата събота всички прокурорите в страната ще могат да упражнят своя вот пряко (а не чрез делегати, както бе според старата разпоредба на ЗСВ). Освен това за първи път е възможно електронно гласуване, така от 1507 прокурори, 1335 са заявили, че ще гласуват електронно, а останалите 182 обвинители – чрез хартиени бюлетини.

Кандидатурата на Розалин Трендафилов бе издигната от обвинители от Хасковския апелативен район, както и от прокурори от Пловдив (където Сотир Цацаров бе окръжен съдия, преди да бъде избран за главен прокурор). В биографията на прокурор Трендафилов е посочено, че започва кариерата си в Районна прокуратура Димитровград и има близо 39 години професионален стаж в прокуратурата, като само пет от тях е бил редови прокурор. През останалото време е бил на административна длъжност. Ако бъде избран за поста Розалин Трендафилов ще встъпи в длъжност за едва няколко месеца до края на мандата на този състав на ВСС, а тази година предстоя избора на нов кадрови орган. Трендафилов ще влезе на мястото на незаконно уволнения Камен Ситнилски (който почина преди ВАС да се произнесе окончателно по въпроса за дисциплинарното му освобождаване).

Пред медиите кандидатът Розалин Трендафилов заяви, че с оглед на дългогодишния си професионален стаж ще може да даде своя принос в “решаването на някои от основните проблеми, стоящи пред ВСС”. “Безспорно неетично ще е, ако посоча, че в този кратък период мога да реша всички глобални, многостранни въпроси, които са в обсега за решаване пред съвета, но както казах, ще се помъча да приложа своя професионален опит в неговата работа”, заяви Трендафилов.

Описа и кои ще бъдат приоритетите в работата му като член на прокурорската колегия. “Новите правила следва така да бъдат обвързани, че да създават мотивация за израстване на тези магистрати, които в своя професионален опит, професионална работа дават качествени актове и проявяват стремеж за професионално развитие”, заяви Трендафилов. Според него, ако новите правила за натовареност се обвържат с тези за атестирането, пред ВСС ще се представят многообразни профили на истинските професионални възможности на магистратите и ще се даде по-голяма възможност за прозрачност по израстването на прокурорите. “Считам, че мога да дам и своят принос по отношение на развитието и продължаване на развитието на приложението за принципа на случайно разпределение”, каза той.

Заяви също, че ще работи по отношение на въпросите със сградния фонд, бюджета на съдебната власт и достойното заплащане на магистратите. “Няма независима съдебна система без правилно направен и разпределен бюджет”, коментира Трендафилов и добави, че оценката и заплащането на магистратския труд в обществото не е правилно поставена. “Магистратският труд е изключително тежък, обществено-социално неблагодарен и в много случаи представянето по отношение на оценката му и заплащането му в обществото се регистрира и представя невярно”, категоричен бе той.

В началото на изслушването му пред Общото събрание Трендафилов обясни мотивацията си да приеме кандидатурата, а причините били две: “Имам съответния професионален стаж, опит, сили и възможности, както и свежи идеи. Това е един евентуално достоен завършек на професионалната ми кариера.”

Следващата събота предстои прокурорите да гласуват.

Публикацията е препечатана от Съдебни репортажи с автор: Галина Гиргинова

Снимка: ВСС

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: