Препечатано от OFFNews.bg, 21.03.2024 г.

Снимка БГНЕС

Снимка БГНЕС

С бурен скандал премина представянето на годишния отчет на Съвета за електронни медии (СЕМ) в пленарната зала на парламента днес.

Народното събрание не прие годишния отчет за 2022 г. – нещо, което се случва за първи път. „За“ гласуваха само от “Има такъв народ”, „против“ бяха цели 128, а 56 гласуваха с „въздържал се“.

В залата бе и председателят на СЕМ Соня Момчилова. Разискванията по точката започнаха вчера и продължиха целия предиобед днес, предаде БТА.

В доклада на Комисията по културата и медиите се посочва, че фокусираните наблюдения за периода са върху войната в Украйна; деца и медийно съдържание, включително инциденти; темата за ваксините и зеления сертификат; достъпност на аудио-визуално съдържание за хора с увреден слух; риалити и забавни предавания, търговски съобщения; медийни услуги с промени в съдържанието; специализирано наблюдение на парламентарните изборите 2022 г.

Дебатът по отчета обаче се превърна в дебат за свободата на словото. Депутатите цитираха негативни примери от медиите, управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения за дезинформация и цензура, лансираха се идеи за промени в медийния закон и за разширяване на регулацията извън електронните медии. Не бяха подминати и знаковите казуси с безсрочното удължаване на мандата на шефа на БНТ Емил Кошлуков и противоречивите изказвания на Соня Момчилова, че кланетата в Буча били измислица.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ отправи критики за отношението на СЕМ към начина, по който в медиите е бил отразен военният конфликт в Украйна. От опозицията видяха в това опит за цензура.

“Изказването на госпожа Цонева беше нагледен пример за това как разсъждава един цензор”, коментира Тошко Йорданов, цитиран от БНР.

“Опитите Съвета за електронни медии да бъде превърнат в една медийна инквизиция са много сериозни. Ние виждаме тука от страна на ПП-ДБ, че те дори не си го и крият, защото за тях всяко различно мнение от тяхното е дезинформация”, коментира и Костадин Костадинов от “Възраждане”.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова се оплака от системно недофинансиране.

“Средната работна заплата в регулатора е под средната работна за столицата и далече надолу”, каза тя.

Момчилова подчерта, че СЕМ е постигнал ограничаване на рекламите на хазарт между 17 и 18 ч., както и недопускане лога на хазартни фирми да се изписват върху екипите при детски спортни турнири. Тя призова за забрана на рекламата на хазарт.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!