*Препечатано от Медиапул, автор: Полина Паунова

Парламентът най-после ще стартира процедура за избор на двама членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от своята квота. Това ще стане в четвъртък, 7 април, съобщава комисията по култура и медии на сайта си. Депутати коментираха пред Mediapool, че са решили да се разбързат след като досегашният председател на СЕМ доц. Георги Лозанов, чийто мандат изчете в края на март, е отказал да продължи да изпълнява функциите.

Междувременно на заседанието си във вторник СЕМ избра Мария Стоянова за изпълняващ длъжността шеф на регулатора с четири гласа “за”. В края на март тя беше помолена от Георги Лозанов да го замести до избора на нов председател.

В края на февруари Лозанов подаде оставка, несъгласен с регистрацията на телевизия “Пик”. Поради вътрешни противоречия обаче останалите членове на СЕМ така и не гласуваха оставката му. Ако бяха направили това, регулаторът нямаше да може да провежда заседания. Дори и така обаче в редовен мандат са само двама от петимата членове на медийния съвет – Мария Стоянова и Иво Атанасов, което поставя под съмнение всяко решение, взето от настоящия състав.

Медийният регулатор се оказа в такова положение благодарение на безотговорността на парламента, който редовно погазва сроковете – със седмици, с месеци и дори с години – за избор на членове на мандатни органи от своята квота. В момента друг такъв висящ казус е с избора на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията, а рекорда държи забавеният с две години избор на нов главен съдебен инспектор. Причината за това обикновено е трудното договаряне на консенсус за новите членове, който обикновено се постига след тежки междупартийни пазарлъци и липса на прозрачни процедури.

Към момента с изтекли мандати (освен председателя Лозанов) са членовете на СЕМ Анюта Асенова и Анна Хаджиева. Преди почти година президентът Росен Плевнелиев назначи с указ за член на СЕМ говорителя на МВнР Бетина Жотева на мястото на Анюта Асенова.

Според медийния закон обаче тя не може да встъпи в длъжност без да е избран и член на СЕМ от парламентарната квота. Досега депутатите обаче не избираха такъв, въпреки изтеклия мандат на Хаджиева.

По неофициална информация на Mediapool едното вакантно място в медийния регулатор ГЕРБ са резервирали за себе си, а второто са отстъпили на партньорите в управляващото мнозинство Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ.

ГЕРБ най-вероятно ще издигнат София Владимирова, която за малко е била член на СЕМ, избрана по време на първия мандат на Борисов, след като е завеждала отдел “Връзки с обществеността” в МВнР по време на краткия министерски мандат на Румяна Желева.

По-голямото неизвестно е около какъв кандидат биха се обединили РБ, ПФ и АБВ. Според запознати шефката на медийната комисия в парламента Полина Карастоянова (ПФ), която е нерядко е била проводник на лобистки интереси и е близка до Красимир Гергов, който до неотдавна имаше сериозни позиции в медийния и рекламния бизнес, проявява желание да влезе в СЕМ и да го оглави. Най-вероятно обаче до издигане на номинацията й няма да се стигне. Сериозни претенции са изразили и от АБВ. Партии в РБ засега не са се обединили около някаква номинация. Наддаването предстои, а изборът на двамата членове на СЕМ от парламентарната квота се очаква да стане факт до края на месеца.

Основната причина депутатите да се активизират да изпълнят задължението си е, че през тази година СЕМ трябва да избере нови шефове на БНТ и БНР. А в състав с изтекли мандати (въпреки, че в ЗРТ е предвидено членовете с изтекъл да мандат продължават да изпълняват задълженията си до попълване на квотата) решенията на регулатора могат да бъдат лесно оспорени.

Именно тази ситуация стана повод във вторник настоящият генерален директор на БНР Радослав Янкулов, чийто мандат изтича на 26 май, да обжалва във Върховния административен съд решението на СЕМ, с което е обявен конкурс за поста му.

На заседанието си на 22 март регулаторът прие процедурата за обявяване на конкурс за генерален директор на БНР. Според решението кандидатите, които подават документи от 1 до 15 април, ще трябва да имат най-малко 3 години опит на управленска позиция.

Според приетите правила СЕМ ще избере следващия генерален директор на БНР с явно гласуване. При повече от трима допуснати кандидати регулаторът ще проведе гласуване на два етапа – първо всеки член на съвета ще посочи трима претенденти, а следващото гласуване ще е измежду тримата, събрали най-много гласове. За избран ще се счита кандидатът, получил гласовете на най-малко трима от петимата членове на регулатора.

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков обяви, че партията му настоява да бъде спряна процедурата за избор на генерален директор на националното радио. “Принципният подход е всички регулаторни и контролни органи, които са с изтекъл мандат трябва да се попълнят час по-скоро. За обществото е необяснимо защо при изтичането на мандата на определени дейци в тези органи или на целия орган не се взимат веднага мерки, а се създава впечатлението, че хора или органи с изтекъл мандат се държат, за да могат да изпълняват определени поръчки насочени в една или друга посока”, заяви той пред агенция “Фокус”.

АБВ настоява изборът на ново ръководство на БНР да бъде извършен от “легитимния актуализиран, попълнен състав на СЕМ, а не от състав, чиито повече членове са с изтекли мандати”, заяви Румен Петков. “Същото се отнася и за ръководството на телевизията”, уточни той.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: