*Препечатано от Медиапул, автор Полина Паунова

Депутатът от БСП Мая Манолова най-вероятно ще бъде избрана за омбудсман с помощта на ГЕРБ, Патриотичния Фронт, БСП, ДПС и Атака. Според програмата на парламента изборът ще се проведе в четвъртък сутрин. Неофициалната информация е, че депутатите от ГЕРБ, макар и несимпатизиращи на Манолова, ще гласуват за нея, тъй като такава “команда” ще им подаде премиерът и лидер на партията Бойко Борисов.

От ДПС също неофициално твърдят, че по-голямата част от парламентаристите им ще гласуват за колегата си от БСП. Патриотичният фронт пък ще подкрепи Манолова с мотива, даден в началото от Реформаторския блок – че е добре омбудсманът да бъде номиниран от опозиционна партия. От своя страна представителите на РБ обясняват неофициално, че няма да пречат на Манолова, но ще гласуват за своята номинация, направена в последния момент – настоящия омбудсман Константин Пенчев.

Решението тя да бъде издигната за омбудсман е нейно и било поставено като цел отдавна, но идеята е посрещната радушно и от лидера на партията Михаил Миков, който иска да се освободи от вътрешната си съпротива в левицата. Освен това Манолова е председател на контролната комисия в БСП. Органът е от съществена важност за овладяване на партийния апарат. “Това е само още един аргумент – че ще освободи постовете вътре във формацията. Основното обаче е, че с изявите си по всички въпроси тя не дава възможност на колегите да добият самочувствие в един или друг ресор”, обясниха социалисти.

И докато за Михаил Миков е ясно защо застава зад номинацията на Манолова, напълно неизвестно е защо, както се твърди в кулоарите на парламента, тя се ползва и с подкрепата на Борисов. Депутатката е силно партийно изявена, което няма как да бъде плюс при избор на обществен защитник. Освен това наред със смелостта й да разговаря с протестиращите срещу кабинета “Орешарски”, което никой от колегите й не стори, тя обяви недоволните граждани за платени и лансира тезата, че правителството не е направило кой знае какъв гаф с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Манолова бе и основният двигател на аферата “Костинброд”, който почти провали извънредните парламентарни избори през 2013 година. От ГЕРБ пък твърдяха, че раздухването на скандала в деня за размисъл е било сценарий, отнел им значителен брой гласове.

Според неофициална информация на Mediapool групата на ГЕРБ ще бъде разделена в гласуването, но частта, която ще подкрепи Пенчев ще бъде значително по-малка. “Тайното гласуване дава възможност да се замаже положението и вотът за Манолова да не бъде фрапантен, но пък тя да бъде избрана”, коментираха народни представители.

Единични депутати от ГЕРБ вече са изразили симпатии както към нея, така и към Константин Пенчев. Преди седмици шефът на правната комисията Данаил Кирилов заяви, че ще даде своя вот за Манолова. Председателят на групата Цветан Цветанов пък обясни, че не смята, че ще се стигне до избор на депутатът от БСП.

Междувременно във вторник НС определи комисията по тайния избор на следващия обществен защитник. За председател бе избран Евгени Стоев от ГЕРБ, а за членове – Георги Търновалийски от БСП, Хюсеин Хафъзов (ДПС), Иван Иванов от РБ, Валентин Касабов (ПФ), Стефан Кенов (БДЦ), Миглена Александрова (Атака), Иван Славов от АБВ и Ана Баракова като представител на независимите депутати.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: