Процедурата за номинации на конституционни съдии има анемично разписани правила с кратки срокове за изслушване и обсъждане на кандидатурите. Това заяви Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи в предаването “12+3”. В коментара си тя посочи, че традиционно се предлагат толкова кандидати, колкото позиции има, но е възможно сега “да има изненада и да се получи конкуренция, тоест не състезание само с един кон”.

И този парламент за пореден път не осветлява информация за това как точно съдия Красимир Влахов е станал кандидат на парламентарното мнозинство, а тази липса на прозрачност повдига въпросителни, смята Биляна Гяурова:

“Фактът, че те не дават обяснение – в случая това е все пак парламентът, това е върховният орган на нашата държава, те не дават обяснение как са стигнали до това име – е в състояние да минира и да бие по авторитета дори и на най-почтеният съдия.”

Гяурова е на мнение, че заради все по-осезаемата роля на Конституционния съд, прозрачността е от особено значение:

“В тези хаотични времена значението и ролята на Конституционният съд стават много по-големи. Той става много по-важен фактор, дори важен играч на нашата политическа сцена. Видяхме какво стана с Истанбулската конвенция. Сега отново има големи очаквания по отношение на Административно-процесуалния кодекс. Виждаме какво става и в Полша.”

Цялото интервю може да слушате ТУК

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!