*Препечатано от Дневник

Депутатите ще изберат днес с тайно гласуване национален омбудсман. Кандидатите за поста са двама – сегашният обществен защитник Константин Пенчев, който е издигнат от Реформаторския блок за втори мандат, и депутатът от БСП Мая Манолова, предложена от колегите си от левицата.

По всичко личи, че фаворитът е Манолова – тя има гласната подкрепа на БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ, очаква се да я подкрепят Българският демократичен център и “Атака”, които са с превес над ГЕРБ и Реформаторския блок. Не е ясно обаче дали депутатите от всички групи, подкрепящи Манолова, ще дойдат да гласуват -за избора й са нужни повече от половината гласували и няма изискване за мнозинство от 121, и тогава гласовете на ГЕРБ ще се окажат решаващи.

Настроенията в ГЕРБ са по-скоро срещу Манолова, най-вече заради аферата “Костинброд” и отказът й да се извини. В същото време на изслушването в парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията Манолова обеща да не е опозиция на правителството. Засега в ГЕРБ отричат да имат нареждане от лидера си Бойко Борисов да подкрепят Манолова. Още преди да бъде внесена кандидатурата й обаче в куоларите на парламента се говореше, че тя се е договорила с Борисов – най-малкото ГЕРБ да не пречи на избора й.

Възможно е колцина депутати да гласуват “за” Манолова, скрити зад тайната на вота, други пък сигурно ще пуснат празна бюлетина – в знак на несъгласие и с двете кандидатури, а трета част от депутати може да направят бюлетините си невалидни със зачеркване на двете имена в бюлетината. В редиците на Реформаторския блок също има депутати, които “по съвест” ще подкрепят Манолова, като Димитър Шишков.

Изборът ще се води от специална комисия, която ще брои бюлетините. Неин председател е Евгени Стоев от ГЕРБ, а членове са – Георги Търновалийски (БСП), Хюсеин Хафъзов (ДПС), Иван Иванов от Реформаторския блок, Валентин Касабов от Патриотичния фронт, Стефан Кенов от БДЦ, Миглена Александрова от “Атака”, Иван Славов от АБВ и Ана Баракова от независимите.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: