Очаквано парламентът избра Цветан Цветков за председател на Сметната палата. Той беше номиниран за поста от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). В пленарната зала кандидатурата му беше подкрепена от 146 народни представители, 1 гласува “против”, а 21 се въздържаха. За Цветков гласуваха народните представители от ГЕРБ, ДПС, РБ, Патриотичния фронт (ПФ), Българския демократичен център (БДЦ), АБВ и на независимите депутати. От „Атака” не участваха във вота.

Малко преди гласуването Цветков остана единствената възможност за председател на Сметната палата, която одитира финансите на общини, министерства, агенции и други държавни институции. Другата номинация за поста – на Горица Грънчарова – Кожарева, беше оттеглена от вносителите от ПФ. Председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов обясни, че депутатите са се запознали с двете кандидатури и се убедили в професионализма на номинирания от ГЕРБ и РБ. Решили да оттеглят своята кандидатура, за да се покаже, че Сметната палата е надпартиен орган.

“След заседание на групата и обстойно обсъждане решихме, че не бива да допускаме избора на председател на Сметната палата да се превръща в поле на политически сражения”, обясни Симеонов. “Аз искам да поздравя Валери Симеонов, който постъпи мъжки, защото нямаме нужда от политиканска битка, а от консолидация”, коментира от парламентарната трибуна Мартин Димитров от РБ.

Оттегленият опонент ще бъде предложен за заместник

“Сметната палата е контролен инструмент на парламента. За да може да работи добре, трябва да има съгласие между всички парламентарно представени партии за ръководството”, заяви Цветков, след като беше избран за шеф на одитната институция. Той отхвърли чулите се по време на обсъждането на кандидатурата му обвинения, че ще изпълнява политически поръчки и обяви, че ще предложи Горица Грънчарова за свой заместник. „Не съм поел ангажимент в пряк смисъл, но се съгласих да предложа Горица Грънчарова, която преди това беше мой колега, за заместник-председател, за да може да се осигури широка парламентарна подкрепа на върховната одитна институция и да има стабилност и приемственост в одитния орган”, заяви той. Грънчарова и в момента е в ръководството на Сметната палата.

Оттеглянето на кандидатурата на Грънчарова и номинация й за зам.-председател на Сметната палата предизвика реакция от депутата от БСП Георги Кадиев. Той обяви, че гласува за Цветков, но няма да подкрепи Грънчарова за негов заместник, защото “ставаме свидетели на задкулисието, от което искахме да избягаме“. „Съгласно правилата председателят на Сметната палата предлага заместник-председателите, а не Патриотичният фронт“, каза той и добави, че вместо да поздравява Валери Симеонов Мартин Димитров трябвало да поздрави ДПС за тази кандидатура. „Те успяха да наложат тяхната кандидатура и да извият ръцете на Реформаторския блок и на ГЕРБ“, заяви Кадиев. В реплика Йордан Цонев от ДПС каза, че партията му подкрепя Цветков, тъй като той лично е работил с него, познава го отдавна и е гарантирал, че кандидатурата му е добра.

“Не се е родил този, който ще извие ръцете на Валери Симеонов и на Патриотичния форнт”, отговори и председателят на групата на ПФ Симеонов. Той призова Кадиев да чете по-малко криминалета, защото съзирал конспирации навсякъде.

Освен Грънчарова Цветков трябва да номинира още един зам.-председател, който щял да уточни с политическите партии. „Критериите са да бъде професионалист и да бъде почтен, и да може да се осигури стабилност в Сметната палата, за да може тя да работи ефективно и да не се получават сътресения, на които бяхме свидетели през миналата година и половина”, каза Цветков след гласуването.

Той трябва да внесе и предложенията за двама членове на управата на Сметната палата, излъчени от Института на дипломираните експерт-счетоводители и от Института на вътрешните одитори. И четирите имена трябва да бъдат одобрени от парламента. Институтът на вътрешните одитори вече е решил да предложи за член на Сметната палата Георги Иванов. Според информация на сайта на организацията той работи в Стопанската академия “Д. А. Цанов” в Свищов, където ръководи катедра “Контрол и анализ на стопанската дейност”. Няма информация за предложението на Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Кой е новият председател

Цветан Цветков беше заместник-председател на Сметната палата от 2011 г. до миналата година (по времето, когато председател беше Валери Димитров – б. а.), когато ръководството й беше сменено с приемането на нов закон.

Новият председател на одитната институция е завършил Университета по национално и световно стопанство, магистър по „Счетоводна отчетност”. Работил е в „Държавен финансов контрол” към Министерство на финансите, а в последствие и в неговия приемник – Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Бил е началник на отдел „Вътрешен финансово-ревизионен контрол” в Министерството на външните работи.
Ръководил е преговорите по хармонизиране на националното законодателство с европейските регулации в областта на финансовия контрол. Бил е съветник на министъра на финансите в правителството на Симеон Сакскобурготски – Милен Велчев в периода 2002 – 2003 г. Работил е в Сметната палата и преди да стане зам.-председател, като е оглавява звеното за вътрешен одит.
Според биографията му Цветков е един от основателите на Института на вътрешните одитори в България и е бил председател на неговия управителен съвет.
“Ще положа максимални усилия да утвърдим Сметната палата като модерна и независима институция, която защитава обществения интерес и изпълнява своите задължения обективно и безпристрастно. Това може да се случи с помощта на целия състав и на одиторите”, декларира при изслушването си в бюджетната комисия на парламента преди седмица Цветков.
Според него Сметната палата трябва да се фокусира върху национално значими теми в чувствителни за обществото области като здравеопазване, енергетика и сигурност. Друг акцент Цветков постави върху одитите за законосъобразност, като трябвало да се наблегне върху инфраструктурни и екопроекти, финансирани с пари от бюджета и от ЕС. Според него докладите на одитната институция трябва да се обсъждат в парламентарните комисии, за да могат на тяхна база да се предприемат законодателни инициативи. В концепцията му е записано, че трябва да се подобри качеството на финансовите одити.

източник mediapool.bg

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: