Очаквано парламентът избра Цветан Цветков за председател на Сметната палата. Той беше номиниран за поста от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). В пленарната зала кандидатурата му беше подкрепена от 146 народни представители, 1 гласува “против”, а 21 се въздържаха. За Цветков гласуваха народните представители от ГЕРБ, ДПС, РБ, Патриотичния фронт (ПФ), Българския демократичен център (БДЦ), АБВ и на независимите депутати. От „Атака” не участваха във вота.

Малко преди гласуването Цветков остана единствената възможност за председател на Сметната палата, която одитира финансите на общини, министерства, агенции и други държавни институции. Другата номинация за поста – на Горица Грънчарова – Кожарева, беше оттеглена от вносителите от ПФ. Председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов обясни, че депутатите са се запознали с двете кандидатури и се убедили в професионализма на номинирания от ГЕРБ и РБ. Решили да оттеглят своята кандидатура, за да се покаже, че Сметната палата е надпартиен орган.

“След заседание на групата и обстойно обсъждане решихме, че не бива да допускаме избора на председател на Сметната палата да се превръща в поле на политически сражения”, обясни Симеонов. “Аз искам да поздравя Валери Симеонов, който постъпи мъжки, защото нямаме нужда от политиканска битка, а от консолидация”, коментира от парламентарната трибуна Мартин Димитров от РБ.

Оттегленият опонент ще бъде предложен за заместник

“Сметната палата е контролен инструмент на парламента. За да може да работи добре, трябва да има съгласие между всички парламентарно представени партии за ръководството”, заяви Цветков, след като беше избран за шеф на одитната институция. Той отхвърли чулите се по време на обсъждането на кандидатурата му обвинения, че ще изпълнява политически поръчки и обяви, че ще предложи Горица Грънчарова за свой заместник. „Не съм поел ангажимент в пряк смисъл, но се съгласих да предложа Горица Грънчарова, която преди това беше мой колега, за заместник-председател, за да може да се осигури широка парламентарна подкрепа на върховната одитна институция и да има стабилност и приемственост в одитния орган”, заяви той. Грънчарова и в момента е в ръководството на Сметната палата.

Оттеглянето на кандидатурата на Грънчарова и номинация й за зам.-председател на Сметната палата предизвика реакция от депутата от БСП Георги Кадиев. Той обяви, че гласува за Цветков, но няма да подкрепи Грънчарова за негов заместник, защото “ставаме свидетели на задкулисието, от което искахме да избягаме“. „Съгласно правилата председателят на Сметната палата предлага заместник-председателите, а не Патриотичният фронт“, каза той и добави, че вместо да поздравява Валери Симеонов Мартин Димитров трябвало да поздрави ДПС за тази кандидатура. „Те успяха да наложат тяхната кандидатура и да извият ръцете на Реформаторския блок и на ГЕРБ“, заяви Кадиев. В реплика Йордан Цонев от ДПС каза, че партията му подкрепя Цветков, тъй като той лично е работил с него, познава го отдавна и е гарантирал, че кандидатурата му е добра.

“Не се е родил този, който ще извие ръцете на Валери Симеонов и на Патриотичния форнт”, отговори и председателят на групата на ПФ Симеонов. Той призова Кадиев да чете по-малко криминалета, защото съзирал конспирации навсякъде.

Освен Грънчарова Цветков трябва да номинира още един зам.-председател, който щял да уточни с политическите партии. „Критериите са да бъде професионалист и да бъде почтен, и да може да се осигури стабилност в Сметната палата, за да може тя да работи ефективно и да не се получават сътресения, на които бяхме свидетели през миналата година и половина”, каза Цветков след гласуването.

Той трябва да внесе и предложенията за двама членове на управата на Сметната палата, излъчени от Института на дипломираните експерт-счетоводители и от Института на вътрешните одитори. И четирите имена трябва да бъдат одобрени от парламента. Институтът на вътрешните одитори вече е решил да предложи за член на Сметната палата Георги Иванов. Според информация на сайта на организацията той работи в Стопанската академия “Д. А. Цанов” в Свищов, където ръководи катедра “Контрол и анализ на стопанската дейност”. Няма информация за предложението на Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Кой е новият председател

Цветан Цветков беше заместник-председател на Сметната палата от 2011 г. до миналата година (по времето, когато председател беше Валери Димитров – б. а.), когато ръководството й беше сменено с приемането на нов закон.

Новият председател на одитната институция е завършил Университета по национално и световно стопанство, магистър по „Счетоводна отчетност”. Работил е в „Държавен финансов контрол” към Министерство на финансите, а в последствие и в неговия приемник – Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Бил е началник на отдел „Вътрешен финансово-ревизионен контрол” в Министерството на външните работи.
Ръководил е преговорите по хармонизиране на националното законодателство с европейските регулации в областта на финансовия контрол. Бил е съветник на министъра на финансите в правителството на Симеон Сакскобурготски – Милен Велчев в периода 2002 – 2003 г. Работил е в Сметната палата и преди да стане зам.-председател, като е оглавява звеното за вътрешен одит.
Според биографията му Цветков е един от основателите на Института на вътрешните одитори в България и е бил председател на неговия управителен съвет.
“Ще положа максимални усилия да утвърдим Сметната палата като модерна и независима институция, която защитава обществения интерес и изпълнява своите задължения обективно и безпристрастно. Това може да се случи с помощта на целия състав и на одиторите”, декларира при изслушването си в бюджетната комисия на парламента преди седмица Цветков.
Според него Сметната палата трябва да се фокусира върху национално значими теми в чувствителни за обществото области като здравеопазване, енергетика и сигурност. Друг акцент Цветков постави върху одитите за законосъобразност, като трябвало да се наблегне върху инфраструктурни и екопроекти, финансирани с пари от бюджета и от ЕС. Според него докладите на одитната институция трябва да се обсъждат в парламентарните комисии, за да могат на тяхна база да се предприемат законодателни инициативи. В концепцията му е записано, че трябва да се подобри качеството на финансовите одити.

източник mediapool.bg

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: