*Препечатано от clubz.bg

Депутатката от БСП Мая Манолова официално е кандидат за омбудсман. Кандидатурата й е издигната от Института за модерна политика, гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Неправителствените организации вече са внесли в Народното събрание своето предложение.

Според вносителите на кандидатурата на Манолова, омудсманът трябва да е реален защитник на гражданите и обществения интерес, а не адвокат на властта. Според тях на този пост трябва да се избере личност с широка публична известност, която познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня. Според НПО-тата Манолова отговаря на тези критерии.

“Институцията на омбудсмана има нужда от нова енергия, защото се изгуби от обществения хоризонт през последните години, бяга от горещите правозащитни въпроси и не поставя ясно неудобните теми пред изпълнителната власт. Мая Манолова има потенциала да извади омбудсмана от това латентно състояние”, аргументират позицията си организациите.

Според тях Манолова е доказала, че може да казва “не” на съмишленици и “да” на опоненти в името на каузи.

В социалните мрежи вече се появиха общности, които са против Манолова да бъде избрана за омбудсман. Соцдепутатката обаче получи комплименти от представители на управляващото мнозинство. Правосъдният министър Христо Иванов например заяви наскоро в парламента, че Манолова би била добър омбудсман.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: